Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone pierożki ze szpinakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gr
masło roślinne 200 gr
szpinak 1 opakowanie
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól
pieprz
twaróg 250 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone pierożki ze szpinakiem

Szpinak myjemy,odrywamy łodyżki,liście kroimy na paski (może być też mrożony-liście). Na patelni rozgrzewamy oliwę,dodajemy masło, przepuszczony przez praskę czosnek i szpinak. Chwilę dusimy,mieszając, dodajemy sól,pieprz i odrobinę gałki muszkatołowej, dusimy, aż do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Twaróg mielimy,dodajemy masło, mąkę, szczyptę soli, szybko zarabiamy ciasto i chłodzimy go w lodówce 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni.
Schłodzone ciasto wałkujemy(grubość około 7mm),wykrawamy dużą szklanką, nakładamy schłodzony szpinak i lekko zlepiamy. Układamy pierożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 25 minut,aż pierożki nabiorą lekko złotego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 11.11.2013 02:27
Pycha takie pierożki będę musiała spróbować:)
Sroczka 10.11.2013 19:49
Ależ one musiały być pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak