Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malezyjski specjał - PAUZHI

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 1,5 dag
cukier 1 łyżeczka
woda 260 ml
olej 1 łyżka
Nadzienie:
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt
imbir świeży 1 cm
sos sojowy 2 łyzki
olej sezamowy 1 łyżeczka
mięso mielone wieprzowe 30 dag
bulion 1 mięsny

Przepis i sposób przygotowania na: Malezyjski specjał - PAUZHI

Ostatnio często wspominam kuchnię orientalną
W Malezji jedzenie poza domem jest stylem życia. Jest tam wiele potraw, których Malezejczycy nawet nie starają się robić sami ,tylko pozostawiają je "specjalistom jednego dania", sprzedającym je (właśnie jedno, albo najwyżej dwa) w świątek, piątek i niedzielę.
PAUZHI - malezyjskie bułeczki, to właśnie taki wyrób powierzony specjalistom. Pasują na śniadanie, na wieczorne przekąski, ale także na przystawkę czy danie główne. Drożdżowe ciasto z wytrawnym lub słodkim nadzieniem gotuje się na parze w specjalnych bambusowych "szybkowarach". W azjatyckich sklepach (których w Polsce jest sporo) można kupić bambusowe naczynia do gotowania na parze oraz inne ciekawe orientalne gadżety.
Wykonanie:
Wymieszać letnią wodę, cukier i drożdże.
Dodać mąkę i zagnieść.
Dodać olej i zagniatać najlepiej 10 min.
Pozostawić ciasto na 1 godz., do wyrośnięcia.
Dymki posiekać, imbir pokroić w cieniutkie paseczki i zmieszać dokładnie z pozostałymi składnikami nadzienia.
Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkować,zrobić20 kulek. Każdą rozpłaszczyć, tak aby brzegi były cieńsze.
Na środku kładziemy łyżkę nadzienia i zlepiamy brzegi. W Malezji kształtują ładne, równe fałdki. Odstawiamy na 20 min.
Zagotować wodę w garnku i ustawić na parze bambusowy koszyk z pauzhi. Gotować 15 min i podawać.
Bardzo dobrze smakują maczane w sosie sojowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 12.11.2013 15:41
Azjaci mają fajną kuchnię.
Beata999 11.11.2013 19:35
Mam taki koszyk ,to przepis wypróbuję.
Ankha 11.11.2013 09:02
ładne pampuchy
Lis 11.11.2013 02:27
Bardzo ciekawie w smaku się zapowiada:)
Rysia 10.11.2013 19:42
Mnie też się podoba.
lena57 10.11.2013 19:20
bardzo ciekawa propozycja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak