Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 4 dag
cukier 4 łyżki
mleko 0,5 l
żółtka jaj 2 sztuki
masło 250 g
Nadzienie:
migdały mielone 100 g
cukier puder 100 g
woda 1/2 szklanki
czekolada gorzka 50 g
Polewa:
cukier puder 4 łyżki
migdały słupki 1 garść
woda 1-2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową

Kroki postępowania

1
1. Do garnka wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier, drożdże i szklankę mąki. Wszystko mieszamy na gładką masę i odkładamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Krok 1 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
2
2. Resztę mąki wysypujemy na stolnicę, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy żółtka, roztopione i ostudzone 50 g masła. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki.
Krok 2 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
3
3. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 3 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
4
4. W międzyczasie robimy nadzienie. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, wsypujemy cukier puder, a gdy się rozpuści, dodajemy zmielone migdały. Gdy masa zgęstnieje wsypujemy czekoladę startą na tarce i chwilę gotujemy. Studzimy.
Krok 4 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
5
5. Stolnicę posypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra. Resztę masła rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta.
Krok 5 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
6
6. Składamy ciasto w kopertę.
Krok 6 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
7
7. Następnie kopertę "zamykamy".
Krok 7 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
8
8. Wałkujemy ostrożnie ciasto, aż wchłonie masło.
Krok 8 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
9
9. Obydwa brzegi ciasta składamy do środka.
Krok 9 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
10
10. Dzielimy na trzy części i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 10 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
11
11. Każdą część wałkujemy na kształt koła o grubości pół centymetra. Dzielimy na 8 części i na każdej układamy łyżeczkę masy migdałowo-czekoladowej. Zwijamy rogaliki, zawijając ciasto od zewnątrz do środka.
Krok 11 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
12
12. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy łyżkę wrzątku. W tak powstałym lukrze moczymy wyjęte z piekarnika rogale i wykładamy na talerzyk.
Krok 12 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto
13
13. Posypujemy słupkami migdałów, uprzednio uprażonymi na patelni.


Smacznego !!!
Krok 13 - Rogaliki półfrancuskie z masą migdałowo-czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 14.02.2014 14:31
pyszne i pięknie udokumentowany przepis!
pestka 25.01.2014 09:43
przepysznie wyglądają
Beatris 02.12.2013 15:07
Aż nabrałam na nie ochoty.
IwonaDD 22.11.2013 16:26
niebo w gębie!!!
Lis 16.11.2013 18:01
Cudne te rogaliki...do kawki jak znalazł:)
berys18 16.11.2013 09:18
śliczne i apetyczne
ONY_za_kare 13.11.2013 11:12
wspaniałe rogaliki!
gosia1988 13.11.2013 10:25
świetny przepis
olkaaa 12.11.2013 07:25
bardzo fajne
Alex_M 11.11.2013 12:38
ależ rodzinka ma z Tobą dobrze :) pyszne muszą być te rogaliki :D
gosia56 11.11.2013 09:16
Super to ja poproszę jeden do kawusi
Łucja 10.11.2013 22:25
Doskonałe :)
Mniam 10.11.2013 22:18
Z chęcią zjadłabym parę takich rogalików :)
Sroczka 10.11.2013 19:50
Zjadłabym takiego rogalika z apetytem.
Marta11 10.11.2013 18:44
fajne rogale
adelajda 10.11.2013 18:32
Super rogale :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak