Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawinowe jabłka w szlafroczkach

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
masło 12 dag
miód 1 łyżka
cukier 10 dag
jajko 2 sztuki
jabłka 4-5 dorodne sztuki
sok jabłkowy 300 ml
syrop klonowy 3 łyżki
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawinowe jabłka w szlafroczkach

Z mąki, masła, cukru i jednego jajka zarabiamy ciasto. Schładzamy je około 30 minut.
Jabłka myjemy, osuszamy i wykrawamy od góry gniazda nasienne. Połowę żurawiny mieszamy z miodem i napełniamy nimi wydrążone miejsce po gniazdach nasiennych.

Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, dzielimy na 4 części, uzyskując 4 małe kwadraty. Każde jabłko zawijamy w kawałek ciasta. Ze „ścinków” sporządzamy listki i ogonki.

Jabłka smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawimy do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180°C.
Sok jabłkowy gotujemy z syropem, dokładamy pozostałe żurawiny . Z uzyskanym sosem podajemy jabłka.

Ten ciepły deser z pewnością umili nam długie popołudnie. Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.01.2014 00:19
Głos oddany.
pierniczkowo 11.11.2013 09:52
al fajniutkie jabłuszka :)
Łucja 10.11.2013 22:43
piękne jabłuszka!
Andrzej8 10.11.2013 17:35
skakowity deserek
Katarzyna34 10.11.2013 17:26
piękne jabłuszko
halina17 10.11.2013 15:02
Pomysłowe pieczone jabłka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak