Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jabłkami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 szczypta
olej 1,5 łyżki
Nadzienie:
jabłka 5-6 sztuk
cukier do smaku
cynamon do smaku
sok z cytryny 3 łyżki
Do podania:
masło 1/4 kostki
cukier 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
melisa do dekoracji
woda około 3/4 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z jabłkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy wgłębienie. Dodajemy żółtko , sól oraz olej. Zagniatamy ciasto dodając wodę. Cisto powinno być elastyczne .
Krok 1 - Pierogi z jabłkami foto
2
Tak przygotowane cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.
Krok 2 - Pierogi z jabłkami foto
3
Na każdy krążek wykładamy przygotowane wcześniej jabłkowe nadzienie.
Krok 3 - Pierogi z jabłkami foto
4
Sklejamy pierożki.
Krok 4 - Pierogi z jabłkami foto
5
Gotowe gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi gotujemy około 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Ugotowane odcedzamy, porcjujemy na talerze. Polewamy roztopionym masłem i posypujemy cynamonowym cukrem.
Krok 5 - Pierogi z jabłkami foto
6
NADZIENIE: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
Krok 6 - Pierogi z jabłkami foto
7
Pokrojone skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowane smażymy około 5-10 minut., by delikatnie zmiękły. Słodzimy do smaku i dodajemy cynamon. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy do ostygnięcia
Krok 7 - Pierogi z jabłkami foto
8
Masło topimy. Cukier mieszamy z cynamonem. W ten sposób powstaje domowej roboty ”cynamonowy cukier”.
Krok 8 - Pierogi z jabłkami foto
9
Gdy tylko mam więcej czasu przygotowuje pierogi, najczęściej w ramach obiadu. Nadzienie jabłkowe to jedno z moich ulubionych . Dodatek cynamonu sprawia, że smakują wyjątkowo!
Ja wykrawam ciasto od szklanki. Pamiętam jednak, że moja mama zawsze wykrawała nożem kwadraty i po nałożeniu pokrojonych jabłek sklejała pierożki formując je na kształt koperty:).
Niezależnie jednak od kształtu zawsze smakują pysznie:).
Krok 9 - Pierogi z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.01.2014 00:18
Też takie robię.
Babciagramolka 11.11.2013 09:54
Na pierożki to ja zawsze wpadnę , nawet nie proszona. Pięknie wyglądają.
kasienka23 10.11.2013 20:02
smakowite pierożki!
Agata3 10.11.2013 15:33
fajne smaki! :)
10.11.2013 15:15
Lubie pierożki te są naprawdę wyjątkowe.
Ewa104 10.11.2013 11:59
Przepysznie się zapowiadają.
Olga_SK 10.11.2013 11:04
Smakowite nadzienie :)
Izabela9 10.11.2013 08:20
Uwielbiam każde pierogi a te musza być przepyszne.
Magula 10.11.2013 06:53
super pierożki
iziona 10.11.2013 06:47
Jeszcze nigdy nie robiłam, ale kolejny raz widzę, ze tak można, muszę spróbować :)
bhb8 10.11.2013 00:15
Zaskakujące nadzienie. Moje ulubione to z serem lub z truskawkami :)
Iwusia 09.11.2013 23:07
ale pyszne :)
Kolorowa 09.11.2013 22:51
Bardzo ładnie wyglądają ;)
V_kuchareczka 09.11.2013 22:48
na pewno są przepyszne
Zdzisław 09.11.2013 22:33
dla mnie smacznie podano
Piotr-21 09.11.2013 22:16
pyszne pierogi
Barbara/zuza22_85 09.11.2013 22:10
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak