Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka bursztynowa z gałązką świeżego rozmarynu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 250 ml
rodzime bursztyny 20 g
świeży rozmaryn 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka bursztynowa z gałązką świeżego rozmarynu

Do czystej, wyparzonej butelki wsypujemy bursztyny i zalewamy je spirytusem. Nie można użyć do tego celu bursztynów topionych. Raz na jakiś czas potrząsamy butelką. Rozmaryn wkładamy do butelki po tygodniu. Nalewka będzie gotowa już po 2 tygodniach do spożycia. Bursztyn się nie rozpuści, ale nie ma konieczności odcedzania nalewki. Ten sam bursztyn można do nalewki wykorzystać jeszcze jeden raz. Wówczas trzeba za pomocą młotka pokruszyć bursztyny i ponownie zalać spirytusem.

Nalewka bursztynowa ma wiele zalet leczniczych. Można ją spożywać po rozcieńczeniu kilku kropel w herbacie bądź przegotowanej wodzie. Nasączonym wacikiem można też nacierać się nią przy zapaleniu płuc, oskrzeli, osłabieniu serca, astmie, bólach reumatycznych czy bólach głowy. Spożywana codziennie rano w dawce trzech kropli na szklankę herbaty może skutecznie ochronić organizm przed grypą, a pod czas jej trwania złagodzić objawy i przyspieszyć rekonwalescencję bez powikłań. Nalewka działa bakteriobójczo i dezynfekująco. Ważne by pamiętać, żeby nie przesadzać ze spożywaniem nalewki i ograniczyć się do mniej więcej 10 kropli dziennie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 07.05.2014 12:10
jeszcze takiej nie robiłem
adelajda 12.12.2013 11:44
nigdy takiej nie robiłam
Granita 27.11.2013 09:22
intrygująco brzmi i wygląda
Bernadeta1 20.11.2013 00:09
Kiedyś często robiona nalewka o dużych właściwościach zdrowotnych
Łukasz15 19.11.2013 10:11
Rewelacja.
mufinka79 09.11.2013 20:11
brzmi intrygująco
Olga_SK 09.11.2013 17:23
Ciekawie wygląda z tą gałązką rozmarynu :) Moja babcia też robiła bursztynówkę i pamiętam, że właśnie się tym nacierała. A ja to bym wypiła raczej :P
Klausia 09.11.2013 16:15
Dokładnie, sprawdza się do tych celów idealnie :) Przede wszystkim sama natura.
SmacznaPyza 09.11.2013 16:10
pamiętam jak Babcia taką robiła, używała do nacierania przy bólach reumatycznych
sanielcia 09.11.2013 15:35
nigdy takiej nie próbowałam
Joannasz3190 09.11.2013 15:13
Takiej nie piłam jeszcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak