Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1,5 szkl
masło 1/4 kostki
margaryna 1/4 kostki
żółtko jajek 3 szt
cukier puder 4 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kwaśna śmietana 1,5 łyżki
Krem:
mleko 1 szkl
mąka krupczatka 1 płaska łyżka
mąka ziemniaczana 1 płaska łyżka
cukier waniliowy 1 op
cukier 1 płaska łyżka
margaryna palma 1/2 kostki
Polewa:
margaryna 1 łyżka
woda 1,5 łyżki
kakao 1,5 łyżki
cukier 1,5 łyżki
DODATKOWO:
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy. Łączymy z masłem oraz margaryną. Dodajemy cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Grzybki foto
2
Przygotowanie ciasto cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy większe kółka. Następnie wykładamy je na wierzch foremek do babeczek. W taki sposób powstaną kapelusze grzybków. Następnie wykrawamy trochę mniejsze kółka. W każdym kółku robimy niewielką dziurkę. Kółeczka układamy na blaszce.
Krok 2 - Grzybki foto
3
Z pozostałego ciasta formujemy około 6cm wałeczki. Jeden z końców wałeczka zanurzamy w białku i maku. Wszystkie przygotowane elementy pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni przez około 15-20 minut. Upieczone elementy grzybka studzimy.
Krok 3 - Grzybki foto
4
Z podanych składników przygotowujemy polewę. Gotową polewą smarujemy upieczone kapelusze grzybków. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stwardniała.
Krok 4 - Grzybki foto
5
Z mleka odlewamy 1/3 szkl, resztę zagotowujemy. W 1/3 szkl mleka mieszamy cukry oraz mąki. Wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i chwilę gotujemy. Gotowy budyń odstawiamy do przestudzenia. Margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy zimny budyń. Miksujemy.
Krok 5 - Grzybki foto
6
Gotowym kremem napełniamy kapelusze grzybków. Następnie przykrywamy je upieczonymi kółeczkami. W małą dziurkę wciskamy trzonek i grzybki gotowe.
Krok 6 - Grzybki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 09.03.2014 18:27
ślicznie wyglądają
Ela15 09.03.2014 13:01
extra pomysł
caralajna 08.03.2014 21:13
wyszły fantastycznie, tu słowo grzybobranie nabiera dwuznaczności ;)
Przepisy Joanny 22.02.2014 09:00
pyszne te grzybki, od dawna przymierzam się aby podobne zrobić...czas to nadrobić:)
Danka 08.01.2014 18:55
śliczne i pyszne
IwonaKa 07.01.2014 10:28
wyglądają jak prawdziwe
babajaga1969 12.11.2013 10:55
na pierwszy rzut oka, to z chęcią ususzyłabym je na zimę ): - tak realistycznie wyglądają ): piękne, zabieram do mojej księgi przepisów
olkaaa 11.11.2013 10:19
uwielbiam takie
Katarzyna34 10.11.2013 17:30
takie grzybki kojażą mi sie z dzieciństwem,
ONY_za_kare 10.11.2013 16:43
ale piękne wyszły
zdzichu 10.11.2013 09:54
piękne grzybki
Katarzyna59 10.11.2013 09:33
Bardzo dziękuję za tak miłe komentarze:)
monisia1977 10.11.2013 07:27
wyglądają jak prawdziwe
Małgorzata9 09.11.2013 21:37
wyglądają jak prawdziwe
Wiesława1 09.11.2013 19:55
śliczne te grzybki
Alex_M 09.11.2013 18:24
wspaniałe :)
maciek7 09.11.2013 15:57
pracochłonne, ale rewelacyjnie smakują
2milutka 09.11.2013 15:31
pysznie wyglądają!
Lis 09.11.2013 15:18
Ale mi narobiłaś smaka na te grzybki:)
joanna30 09.11.2013 14:28
Piękne grzybki ci się udały :)
kate.500 09.11.2013 14:25
slicznie sie prezentuja
Stenka 09.11.2013 14:11
pamiętam jaką furorę zrobiły jak 2 lata temu przygotowałam na imieniny do pracy
Anna133 09.11.2013 13:50
late ich nie robiłam :D
halina17 09.11.2013 13:42
Już ze 20 lat nie jadłam takich grzybków.
Andrzej8 09.11.2013 11:47
pamietam takie grzybki z dzieciństwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak