Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z idealnym sosem pieczarkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka 400 g
jajko 1
sól
sos
pieczarki 400 g
cebula 1
papryka 50 g
majeranek
bazylia
pieprz
sól
olej do smażenia
śmietana 18 proc 400 ml
mąka kukurydziana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z idealnym sosem pieczarkowym

Z ziemniaków, maki, jajka i soli zagnieść ciasto na kopytka. Uformować wałeczki (można odrobinę podsypać maką siemniaczaną. Pokroić kopytka i ugotować w osolonym wrzątku, wyjmować łyzką cedzakową do letniej wody i za chwilkę na durszlak, odcedzić kilka razy podrzucić. Skropić oliwą i przełożyć do garnka z pokrywką by nie wystygły.


Przygotować sos;
Pieczarki, cebulę i paprykę drobno posiekać, podlać 2 łyżkami oleju, dodać przyprawy i smażyć do odparowaia płynów, śmietanę wymieszać z mąką kukurydzianą, dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Podawać z ciepłymi kopytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 09.11.2013 16:01
przepyszne danie
halina17 09.11.2013 13:44
Czemu "idealny "sos?Danie bardzo smaczne , uwielbiam.
Sylwia26 09.11.2013 13:34
ślinka leci :)
Olga_SK 09.11.2013 10:15
Klasyk zawsze dobrze się sprawdza :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak