Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka Monte Carlo

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pory (tylko białe częśći) 60 dkg
szynka pokrojona w plasterki 15-20 dkg
jajko 1 sztuka
mleko skondensowanie niesłodzone 1,5 szklanki
sól, pieprz,curry do smaku
ew. tarty ser kilka łyżek
białe wino kilka łyżek
bulion 1 szklanka
natka pietruszki 1 garść
ziemniaki ugotowane w mundurkach dkg
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka Monte Carlo

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Pory oczyścić, umyć, sprawdzić, czy między listkami nie została ziemia. Pokroić w poprzek na krążki grubości ok. 1 cm, udusić w 2 łyżkach tłuszczu, posolić. Dusić pod przykryciem, podlewając rosołem i ewentualnie dodać kilka łyżek białego wina. Szynkę pokroić na małe płatki. Mleko ubić z jajkiem, posolić, dodać szczyptę pieprzu. Formę do zapiekania natłuścić, warstwami układać ziemniaki oprószone solą i pietruszką, pory i szynkę. Potrawę zalać sosem mlecznym i posypać tartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec na złoty kolor. Podawać z sosami jako odrębne danie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pauluna
pauluna 25.08.2010 20:12
smaczne
plocia 01.08.2010 22:51
zapowiada się nieżle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak