Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzrożdowe rolady z orzechową pianą

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 8 dkg
mąka pszenna 80 dkg
jajko 7
mleko 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka
margaryna 15 dkg
orzechy włoskie 30 dkg
aromat cytrynowy
s ól
cukier do piany 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dzrożdowe rolady z orzechową pianą

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć i zasypać 3 łyżkami cukru. Zostawić na 5 minut. Do osobnego naczynia przesiać 1/2 szkl. mąki i na środek wlać płynne drożdże. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. Dodać 1/2 szkl. mleka, 1 szklankę cukru i 1 szkl. mąki. Wyrobić ciasto i zostawić w ciepłym miejscu na ok 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać resztę mąki, żółtka i aromat oraz ciepłą rozpuszczoną margarynę i mleko. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od boków naczynia. Ponownie zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
2
Białka jaj ze szczypta soli ubić na sztywną pianę. Dodać cukier oraz zmielone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
3
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 3 części- będą 3 rolady.
Krok 3 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
4
Każdą część rozwałkować na długość blaszki i szerokości ok 30 cm. Wyłożyć 1/3 orzechowej piany. Rozsmarować i ostrożnie zwinąć roladę. Zawinąć w papier do pieczenia z niewielkim luzem (ok 1 cm w górę) , aby rolady nie popękały i nabrały ładnego kształtu.
Krok 4 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
5
Odstawić do wyrośnięcia 3 rolady. I piec na złoty kolor ok 1 godziny.
Krok 5 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto
6
Upieczoną roladę udekorować cukrem pudrem. Rolady są pyszne w smaku i mają delikatne nadzienie.
Krok 6 - Dzrożdowe rolady z orzechową pianą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 26.12.2013 13:30
pyszna rolada
Magda24 24.12.2013 18:51
ciekawa rolada
Mysiunia 12.11.2013 20:46
ciekawy pomysł i smaczny efekt końcowy :)
Alex_M 10.11.2013 16:02
fantastyczne ;)
monisia1977 09.11.2013 06:47
fajnie wyglada
halina17 08.11.2013 18:36
Dobra rolada drożdżowa.
joanna30 08.11.2013 18:05
Ale to musi być pyszna drożdżówka :)
iziona 08.11.2013 16:22
Niesamowicie musza smakować :)
IZABELA29 08.11.2013 14:33
cos literki w tytule ci się poprzestawiały
bogusia19 08.11.2013 13:38
apetycznie wyglądają
dodi 08.11.2013 12:40
zjadłabym chociaż kawałeczek
Marta1986 08.11.2013 12:40
ciekawy przepis
sanielcia 08.11.2013 12:11
mam ochotę upiec to dla tej pianki:)
Ewa104 08.11.2013 11:37
czas przygotowania jest dość długi nawet jak na drożdżowe wypieki,ale i tak wiem,że upiekę kiedyś te rolady.Świetnie się prezentują i ta orzechowa pianka mnie urzekła.Już się nie mogę doczekać,kiedy jej spróbuję.
Małgorzata106 08.11.2013 11:30
super pyszne
everay 08.11.2013 11:08
super wygląda:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak