Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaśnica na łopatce wieprzowej z ziemniakami i chrupiącymi skwarkami w towarzystwie czosnku i świeżego tymianku

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 7 sztuk
bulion 2 litry
łopatka wieprzowa 350 g
sól
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżki
ziele angielskie 5 sztuk
mąka pszenna 2 łyżki
czosnek 6 ząbków
słonina 250 g
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
tymianek 3 (świeży)
kapusta kiszona 700 z kwasem

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśnica na łopatce wieprzowej z ziemniakami i chrupiącymi skwarkami w towarzystwie czosnku i świeżego tymianku

Ziemniaki obieramy kroimy na bardzo duże części. Gotujemy je razem z łopatką wieprzową, na bulionie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i obranego z łupin czosnku. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną aż do miękkości z niewielką ilością wody oraz kwasem (im więcej tym lepiej, bo kwaśnica będzie naprawdę kwaśna). W zależności od kapusty może to potrwać to około 25-50 minut.

Gdy kapusta jest już miękka, przekładamy ją wraz z kwasem do gotującego się wywaru wówczas gdy ziemniaki i mięso są już ugotowane. Jest to bardzo ważne, ponieważ gdy dodamy kapustę do surowych ziemniaków i mięsa, będziemy mieć trudności z ich ugotowaniem. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut z dodatkiem soli, pieprzu i świeżego tymianku.

W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Słoninę kroimy w niedużą kostkę, wytapiając z niej tłuszcz na rozgrzanej, suchej patelni i średnim ogniu. Gdy cały tłuszcz ze słoniny się wytopi, uzyskamy złociste skwarki, które wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej. Natomiast do wytopionego tłuszczu dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Podsmażając mąkę na tym tłuszczu aż do zarumienienia. Gotową zasmażkę wlewamy do naszej gotującej się kwaśnicy. Gotujemy wszystko jeszcze około 3 minut.

Powstałe skwarki dodajemy bezpośrednio na talerze z naszą kwaśnicą. Tak podane zachowują swoją chrupkość i smak.

Jest to zupa idealna w sezonie jesienno-zimowym. Doskonale rozgrzewa i daje energetycznego kopa. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 15.12.2013 23:39
Spróbuje to zrobić pewnego dnia ;)
Alex_M 09.11.2013 17:56
jadłam niedawno, ale aż mi ślinka cieknie na tą zupkę! :) chętnie bym zjadła!
Olga_SK 08.11.2013 09:55
Nigdy nie jadłam kwaśnicy, ale chętnie bym się wprosiła do Ciebie na degustację, bo wygląda apetycznie :D
Ewa104 08.11.2013 08:37
Uwielbiam kwaśnicę.Z tym,że ja zawsze dodaję cebulę oprócz czosnku.Zupa jest wyborna,pożywna i super rozgrzewa.
Aga-25 08.11.2013 08:15
lubię takie kwaskowate
Agnieszka-87-25 08.11.2013 08:08
pyszne i pozywne
Bernadeta1 08.11.2013 00:02
smaczna i bardzo treściwa zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak