Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone jabłka w cieście francuskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
żurawina
czekolada
cynamon
jabłko 2 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jabłka w cieście francuskim

Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja używam do jednego żurawinę do drugiego czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z wierzchu cynamonem.
Jabłka są gotowe do zawinięcia w ciasto francuskie.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i przekrajany wzdłuż dłuższego boku na pół. Połówkę kroimy w cztery paski (szerokości ok 2 cm)
Bierzemy kawałek ciasta i zawijamy w nie jabłko , tak żeby paski na siebie trochę nachodziły, wycinamy listki :D Smarujemy rozbełtanym jajkiem ze szczyptą cukru
Teraz układamy na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni i wkładamy blachę około 20 minut.
Więcej zdjęć na moim blogu:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/04/pieczone-jabko-w-ciescie-francuskim.html

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 04.01.2014 10:19
uwielbiam pieczone jabłka
Rysia 07.11.2013 21:25
Pyszne ciasteczka akurat na jesień.
ssylwiaa 07.11.2013 21:11
pyszny deser ;)
Gracer 07.11.2013 20:14
pyszne jabłuszka
Aleksandra/Olcia 07.11.2013 19:19
mniam mniam
iwi 07.11.2013 18:38
i zapewne nieziemsko smakuje
adelajda 07.11.2013 18:38
prosty i smaczny deser :)
dodi 07.11.2013 18:36
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak