Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsna tarta z dynią

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone drobiowe 500 g
dynia 500 g
jajko 1
cebula 1
sól
pieprz
majeranek
Bułka tarta klasyczna Prymat
pomidory suszone Smak 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone Prymat 1 szczypta
imbir 1 szczypta
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna tarta z dynią

Dynię pokroić na plastry o grubości 0,5 cm. włożyć do miski , dodać 2 łyżki oleju, pieprz ziołowy , szczyptę imbiru, sól do smaku i pieprz. Wymieszać by dynia była nawilżona tluszczem, ułożyć na blasze i piec przez 20 min w temp 180 st z nawiewem.
Mięso wymieszać z przyprawami, jajkiem i drobno posiekaną cebulą, dodać sól, pieprz, łyżeczkę majeranku szczyptę ziela angielskiego mielonego, i bułki tartej ok 5 łyżek, można dodawać stopniowo by mięso nie stało się za suche.

Formę do tarty lub keksówkę wysmarować tłuszczem i grubo wysypać bułką tartą.
Jeżeli robimy w formie do tarty rozłożyć połowę mięsa , upieczoną dynię, i na wierzch resztę mięsa, wyrównać zwilżonymi wodą rekami i na koniec olejem.
Piec tartę ok 20 min w temp 180 st z nawiewem

Podawać z kaszą kus kus i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

10.01.2014 14:29
Warto wypróbować
Lis 07.11.2013 17:45
Pyszna taka tarta - będę musiała ten przepis wypróbować:)
Joannasz3190 07.11.2013 17:29
Prezentuje się smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak