Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bekon z piekarnika i czosnkowe ziemniaczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bekon 6 grubych plastrów
Na marynatę:
Ziele angielskie mielone Prymat 1 szczypta
czosnek ząbki 2
imbr 1/4 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
ocet winny 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier brązowy 2 łyżeczki
na ziemniaczki
ziemniaki 6 średniej wielkosci
masło 50 g
czosnek 4 ząbki
Pieprz ziołowy mielony Prymat
pieprz czarny
sól
Koperek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bekon z piekarnika i czosnkowe ziemniaczki

Przygotować marynatę z podanych składników, nasmarować plastry bekonu, ułożyć w naczyniu i zalać resztą marynaty, odstawić na ok 4 godziny.
Ziemniaki wyszorować dokładnie , włożyć do garnka, ugotować na półmiękko ok 15 min. Wyjąć, przestudzić. W każdym ziemniaku wyciąć otwór o szerokości 1- 1,5 cm głęboki do środka ziemniaka (ostrożnie by nie pękły) W otwór wepchnąć po kawałeczku masła, czosnek zmiażdżyć i podzielić po równo do wszystkich ziemniaków, posypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i koperkiem.

Blaszkę zwilżyć oliwą i ułożyć plastry obok siebie oraz nadziewane ziemniaczki. Piec w temp 200 st ok 40 min. na 5 min pozo
stawić jeszcze w wyłączonym piekarniku.

Podawać po dwa ziemniaczki i dwa plastry bekonu, Idealnie pasuje tu sos czosnkowy, dodatkowo pomidorek i ogórek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 07.11.2013 16:21
pyszne są takie mięska
idealme 07.11.2013 15:40
fajne danie, szkoda ze takie kaloryczne :P
iwi 07.11.2013 15:24
Swojskie jadło jak zawsze najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak