Przepis i sposób przygotowania na: Bekon z piekarnika i czosnkowe ziemniaczki
Ziemniaki wyszorować dokładnie , włożyć do garnka, ugotować na półmiękko ok 15 min. Wyjąć, przestudzić. W każdym ziemniaku wyciąć otwór o szerokości 1- 1,5 cm głęboki do środka ziemniaka (ostrożnie by nie pękły) W otwór wepchnąć po kawałeczku masła, czosnek zmiażdżyć i podzielić po równo do wszystkich ziemniaków, posypać solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i koperkiem.
Blaszkę zwilżyć oliwą i ułożyć plastry obok siebie oraz nadziewane ziemniaczki. Piec w temp 200 st ok 40 min. na 5 min pozo
stawić jeszcze w wyłączonym piekarniku.
Podawać po dwa ziemniaczki i dwa plastry bekonu, Idealnie pasuje tu sos czosnkowy, dodatkowo pomidorek i ogórek.