Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny torcik z serem ricotta
150 g cukru
150 g mąki
6 jajek
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać przesianą mąkę, następnie ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez około 30-40 minut.
Syrop:
By przygotować syrop do nasączenia, należy doprowadzić do wrzenia wodę, dodać do smaku cukier i kilka kropli soku z cytryny. Całość odstawić do ostygnięcia. Na końcu dodać rum.
Krem:
3 żółtka
75 g cukru
20 g mąki
250 ml mleka
1/2 laski wanilli
250 g sera ricotta
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, dodać ziarenka wanilli i mieszajac powoli wlać do masy z żółtek- całą masę wlać do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut aż krem zgęstnieje.
Schłodzony krem pasticcera rozbić mikserem i dodać ser ricotta.
Upieczony i ostudzony biszkopt podzielić na 3 części.
Tortownice w której piekliśmy biszkopt wyłożyć folią spożywczą lub aluminiową.
Biszkopt wyłożyć na spód tortownicy, nasączyć go ponczem i wyłożyć 1/2 część kremu. Położyć kolejny blat, nasączyć go ponczem i wyłożyć kolejną warstwę kremu (zostawić łyżke kremu)i ponownie nasączony blat biszkoptowy. Pozostały krem rozsmarować na biszkopcie i zaleć rozpuszczoną galaretką. Przed podaniem tort należy schłodzić.