Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe: cynamonowe ślimaczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:
mąka pszenna 500 g
masło roztopione 80 g
podgrzane mleko 250 ml
cukier 80 g
sól 1/2 łyżeczki
do środka:
cukier 100 g
masło roztopione 40 g
Cynamon mielony Prymat
drożdże świeże 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe: cynamonowe ślimaczki

Kroki postępowania

1
Z drozdży, łyżki cukru, szklanki mleka i połowy mąki sporządzamy rozczyn, w miarę gęsty. Gdy wyrośnie, po 15 minutach, przekładamy go do reszty składników na ciasto, wyrabiamy dolewając masło. Wyrobione ciasto ma wyrastać aż podwoi objętość, następnie rozwałkowane smarujemy tym, co przygotowalismy jako nadzienie: masłem, cukrem, cynamonem. Potem tylko zwijamy w roladę i tniemy na grube kawałki. układamy na blaszce do wyrośnięcia
Krok 1 - Drożdzowe: cynamonowe ślimaczki foto
2
Gdy slimaki podrosną, wkładamy ciasto do piekarnika 200*C góra-dół, około 20 minut
Krok 2 - Drożdzowe: cynamonowe ślimaczki foto
3
et voila! :)
Krok 3 - Drożdzowe: cynamonowe ślimaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 07.11.2013 14:50
świetne są takie ślimaczki
Janina 07.11.2013 14:38
Lubię takie wypieki;)
msmors 07.11.2013 14:35
drożdżówki rewelacyjne
Renata9 07.11.2013 13:08
pyszne te ślimaczki
Olga_SK 07.11.2013 12:51
To moje ulubione drożdżówki - robię je bardzo często, pychota! :)
joanna30 07.11.2013 12:37
Skubnęłabym takiej drożdżóweczki do kawki :)
dwa pokoje z kuchnią 07.11.2013 12:35
uwielbiam takie drożdżówki z wszystkim- te wyglądaja super!
sanielcia 07.11.2013 12:15
też takie robię, super są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak