Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Esencjonalny syrop malinowy z cytryną i rumem - wytwarzany na zimno

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 500 g
cytryna 2 sztuki
cukier 750g+100g
rum biały 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Esencjonalny syrop malinowy z cytryną i rumem - wytwarzany na zimno

Oczyszczone i przebrane maliny wkładamy do pojemnika o szerokim dnie. Zasypujemy 750g cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce (może to być parapet) na 3 dni. W międzyczasie każdego dnia ugniatamy owoce widelcem, mieszamy je i zasypujemy ponownie cukrem tym razem w ilości 50g. Łącznie zasypywanie 50g cukru powtarzamy dwa razy.

1 dzień 750g cukru
2 dzień 50g cukru
3 dzień 50g cukru

Czwartego dnia, odsączamy maliny na gęstym sicie i możliwie przecieramy owoce. Do gotowego syropu dodajemy sok wyciśnięty z dwóch cytryn i 5 łyżek białego rumu. Wszystko mieszamy i przelewamy do butelki. Pasteryzujemy, bądź przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania96 17.07.2015 09:31
chętnie skorzystam z twojego przepisu :)
adelajda 17.12.2013 16:29
domowy soczek najlepszy :)
Bernadeta1 08.11.2013 00:04
sok malinowy z rumem do herbatki na zimę, rewelacja
Olga_SK 07.11.2013 12:53
Coś dla mnie - rum i malina :D Ależ to musi być smakowite!
Cranberry 07.11.2013 09:00
rewelacyjny sok
iwi 07.11.2013 06:14
Swietny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak