Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 6 plastrów
jajko 6 szt
ocet winny biały 75 ml
wino białe wytrawne 75 ml
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
rozmaryn świeży 1 gałazka
śmietana 30% 100 ml
masło 100 g
sól
szparagi zielone 1 (konserwowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku.

Wino łączymy z octem. Dokładamy pokrojoną w kawałki cebulę, czosnek i małą gałązkę rozmarynu. Stawiamy na gaz i gotujemy na średnim ogniu redukując płyn do ilości ok 3 łyżek.
Śmietanę wlewamy do garnka i gotując redukujemy również jej ilość do ok połowy i momentu kiedy nieznacznie zgęstnieje.
Do gorącej śmietany dodajemy przecedzony płyn winno octowy. Mieszamy wszystko trzepaczką rózgową i ( nie możemy już tego gotować jedynie delikatnie podgrzać) i stale mieszając dodajemy po kawałku pokrojone w kostkę zimne masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Idealne jajko w koszulce powinno przypominać kulkę mozzarelli, zarówno wyglądem jak i konsystencją.
Jajko rozbijamy do miski. Należy uważać, aby żółtko pozostało całe i nie rozpłynęło się nam. Do garnka wlewamy wodę (powinna sięgać do połowy) i wlewamy ocet spirytusowy do smaku ;) Dzięki temu białko na jajku szybciej się nam zetnie.
Gdy woda się zagotuje i zacznie bulgotać skręcamy gaz do minimum i łyżką w wodzie robimy wolno kręcący się wir. Bierzemy miskę z jajkiem i z jak najniższej wysokości wlewamy jajko do wodnego wiru. Białko wówczas powinno dokładnie obtoczyć żółtko, jeśli się tak nie stanie można pomóc sobie łyżką delikatnie podprowadzać białko do żółtka ;) Gdy białko z wierzchu się zetnie gotujemy jajko 2-3 minuty na wolnym ogniu. W tracie gotowania można sprawdzać jego konsystencję. Po dwóch minutach warto sprawdzić jajko wyjmując łyżką cedzakową i delikatnie naciskając palcem: jeśli białko jest sprężyste to znaczy, że jest gotowe, jeśli nie zanurzyć je jeszcze na kilka sekund we wrzątku.

Szparagi dzielimy na 6 równych części. Tzn w każdej paczce musi znaleźć się taka sama ilość całych szparagów. Każdą wiązkę obwijamy boczkiem. Skrapiamy oliwą i układamy albo w piekarniku i pieczemy ok 10-20 min w temp 180 stopi, lub tak jak ja troszkę na skróty. Ułożyłam na patelni i po prostu chwilkę podsmażyłam. Tak, aby boczek mi się zrumienił.
Wylewamy nasz sos na talerz, układamy szparagi i kładziemy jajko. Jajko solimy i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.
Życzę smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 27.05.2016 22:41
wyższa szkoła jazdy!
Róża1 28.12.2013 23:56
ależ pyszności :-), godne najwyższej noty:-)
stokrotka 07.11.2013 10:59
coś obłędnego!!! Super!
Ania84 07.11.2013 09:53
skomplikowanie brzmi ale da się wykonać :) warto spróbować
IwonaDD 07.11.2013 09:42
obłędnie pyszne danie!
brioszka 07.11.2013 09:10
wygląda apetycznie
Magula 07.11.2013 08:19
pieknie wygląda, ale dłuuugi opis
aniagdz 07.11.2013 07:57
wygląda bardzo smacznie i ciekawy pomysł:)
mariel78 06.11.2013 23:40
dla mnie rewelacja
Kuchenka 06.11.2013 22:58
super, fajne
norweska20 06.11.2013 22:52
ciekawe połączenie, warte wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak