Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

z buraczków po gotowaniu postnego barszczu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 5 sztuk
sól 1 szczypta do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
pieprz czarny 4 sztuki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
miód 1/2 łyżeczki
olej roślinny 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: z buraczków po gotowaniu postnego barszczu

Kroki postępowania

1
Gotujemy barszcz --- obrane i pokrojone w plastry buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie ( tyle by je przykryła) z listkiem laurowym , zielem angielskim i pieprzem ziarnistym przez godzinę.
Krok 1 - z buraczków po gotowaniu postnego barszczu foto
2
Odcedzamy zużywając wywar na barszcz.
Krok 2 - z buraczków po gotowaniu postnego barszczu foto
3
Buraczki ucieramy na tarce jarzynowej ( drobne oczka) lub w Rozdrabniaczu i rozdzielamy na porcje do pojemników ( u mnie wychodzi 4 porcje dla 2 osób ).Zamrozić.
Krok 3 - z buraczków po gotowaniu postnego barszczu foto
4
Kiedy potrzebujemy zrobić jarzynkę rozmrażamy porcję buraczków . Dodajemy łyżkę oleju . Doprawiamy sokiem z cytryny , odrobiną płynnego miodu , solą .
* można dodać mielonego pieprzu , można też zrobić z nich buraczki zasmażane wrzucając na łyżkę rozpuszczonego w garnuszku masła i oprószając łyżka mąki , a potem zagotowując.
Krok 4 - z buraczków po gotowaniu postnego barszczu foto
5
Nie lubię marnować żywności .Pomijam aspekt finansowy - po prostu coś się we mnie przekręca na myśl , że ja wyrzucam a ktoś może być głodny. Wymyślam więc sposoby na ,, zestawy przechodnie " ( to znaczy jedna potrawa lub jej fragmenty zamienia się w drugą ).
Po ugotowaniu esencjonalnego barszczu czerwonego zostaje zawsze dużo ugotowanych ( trochę wygotowanych) buraczków , których tego dnia przecież się nie zje bo i barszcz i buraczki to trochę za dużo .Wymyśliłam by je trzeć i mrozić a potem robić z nich jarzynkę .
Krok 5 - z buraczków po gotowaniu postnego barszczu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 01.03.2014 17:00
uwielbiam takie buraczki :)
ao_12 07.11.2013 06:42
Fajny pomysł, ja tez nie lubię marnować jedzenia :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak