Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowe zraziki z porem, marchewką i pomarańczą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe 4
duża marchew pół
cząstki pomarańczy 4
olej do smażenia 2 łyżki
woda 1/4 szklanki
por (biała część) kawałeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowe zraziki z porem, marchewką i pomarańczą

Kotlety myjemy, osuszamy i bardzo cienko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Marchewkę kroimy na sposób julienne - czyli w drobne, równej wielkości słupki. Pora kroimy w cienkie plasterki. Na każdy kotlet nakładamy parę marchewek, troszke pora i cząstkę pomarańczy- zwijamy dokładnie w rulonik lub krokiecik- wszystko zależy od tego - jak dokładnie rozbiliście kotlet oraz ile zawartości znajduje się w środku. Możecie sobie pomóc wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej i dokładnie obsmażamy na złoty kolor nasze zraziki. Piekarnik rozgrzewamy do 170C ( przy termoobiegu-bez termooobiegu 190C) . Do naczynia żaroodpornego wkładamy obsmażone zraziki, posypujemy ziołami i dolewamy wodę. Zakrywamy pokrywkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 min z pokrywką, zdejmujemy ją i dopiekamy mięso około 20 min bez pokrywki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ao_12 07.11.2013 06:44
z pomarańczą, musi być pyszne :)
Piotr-21 06.11.2013 22:05
pyszny obiad
Barbara/zuza22_85 06.11.2013 21:57
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak