Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki tarte do zupy albo zupę

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraczki 3 kg
sól 3 łyżeczki
cukier 150 gram
pieprz mielony 1 łyżeczka
ocet 10 % 150 ml
olej 80 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki tarte do zupy albo zupę

Bardzo prosto się je robi.

1. Buraki wkładamy do garnka w łupinach i gotujemy do miękkości .

2. Przekładamy gorące do chłodnej wody i obieramy szybko bo parzy ( Obieram je w rękawiczkach bo można paluchy strasznie wybrudzić)

3. Buraki kroje na 4 części a potem ścieram na tarce o grubych oczkach albo maszynka i sito o grubych oczkach .

4. Do miski wkładam starkowane buraki , dodaje sól cukier pieprz ocet i olej , mieszam składniki.

5. Przekładam buraczki w słoiki i pasteryzuje je koło 15 minut od chwili zagotowania .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak