Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzik cytrynowy z kaparami i jajkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ocet 1/4 szkl
cukier 1 łyżeczka
skórka z cytryny 2 łyżki
kapary całe Smak 1 łyżka
oliwa 3 łyżki
majonez 5 łyżek
natka pietruszki
oliwki
papryczka chili 1
cytryna 1
jajko ugotowane na twardo 2

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzik cytrynowy z kaparami i jajkiem

Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, odlać wodę, do szklanki wlać 1/4 octu, uzupełnić wodą i dodać łyżeczkę cukru, zalać tym roztworem śledzie na kolejne 2 godziny.
Osączyć. Rozłożyć płaty wewnętrzną stroną do góry, skropić oliwą i posypać otartą skórką z cytryny.
Następnie ułożyć na każdym po kilka kaparów, zrolować i spiąć wykałaczką.
Na małych slaterkach ułozyć po 1/4 jajka , łyżeczkę majonezu i rolmops.
Udekorować kaparami, papryczką, cytryną, oliwką i natką pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 06.11.2013 12:05
z kaparami nie jadłam ale chętnie się skuszę
Megg 06.11.2013 10:56
wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak