Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaczki

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0,5 kg
margaryna 10 dag
drożdże 1/2 kostki
cukier 1 łyżeczka
sól 2 szczypty
jajko 2 sztuki do ciasta
jajko 1 do smarownia
mleko 1 szklanka
Nadzienie:
cebula 0,6 kg
Pieprz czarny Prymat w młynku
cukier 1 łyżeczka
olej do smażenia
DODATKOWO:
ser żółty 5 dag
pestki dyni 1-2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (świeżo mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaczki

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy.
Do połowy mleka dodajemy drożdże, cukier oraz około 3-4 łyżki mąki. Tak by rozczyn konsystencją przypominał śmietanę. Tak przygotowany pozostawiamy w ciepłym miejscu by podrósł.
Gdy jest już gotowy dodajemy do niego mąkę, pozostałe mleko, sól oraz jajka. Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dokładamy do niego wcześniej rozpuszczoną i przestygniętą margarynę. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki.
Gotowe ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Cebulaczki foto
2
Wyrośnięte wykładamy na stolnicę
Krok 2 - Cebulaczki foto
3
Wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Z gotowego wycinamy koła (wychodzi około 24 sztuki). W każdym kole wykonujemy wgłębienie pomagając sobie np. zanurzonym w mące spodem od szklanki.
Krok 3 - Cebulaczki foto
4
Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek nakładamy nadzienie. Cebulaczki pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
Aby urozmaicić moje cebulowe drożdżówki połowę przed końcem pieczenia posypałam startym serem i pestkami z dyni.
Krok 4 - Cebulaczki foto
5
NADZIENIE:
Cebule obieramy. Jeśli są duże przekrawamy każdą na 4 części i kroimy w plasterki.
Krok 5 - Cebulaczki foto
6
Tak przygotowaną przekładamy na patelnię, dodajemy cukier, podlewamy olejem i smażymy. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku. Wystarczy jak cebula się zeszkli. Gotową zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 6 - Cebulaczki foto
7
DODATKOWO: Jeśli chcemy urozmaicić cebulaczki serem ścieramy go na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim drożdżówki przed końcem pieczenia.
Krok 7 - Cebulaczki foto
8
Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Osobiście mogła bym je jeść codziennie:).
Krok 8 - Cebulaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 18.04.2014 16:54
bardzo lubię takie cebularze
Kuchenka 24.01.2014 07:29
apetyczne!!!
gusia1000 11.01.2014 22:28
Warte głosu.
Poprawka 15.01.2024 08:13
Chyba głodu
pierniczkowo 08.11.2013 10:49
uwielbiam cebulaczki :)
everay 06.11.2013 14:25
są przepyszne:)
Olga_SK 06.11.2013 13:55
Prezentują się wybornie :)
wyattearp 06.11.2013 13:03
wyglądają pysznie
joanna__s 06.11.2013 10:51
Kiedyś miałam przyjemność jeść takie cebulaczki i bardzo mi smakowały. Chyba się skuszę i wykorzystam ten przepis.
Kolorowa 06.11.2013 10:27
Bardzo przyjemne ;)
Ola1984 06.11.2013 10:22
Pysznie się zapowiada :) Uwielbiam cebularze :)
gosia561 06.11.2013 09:48
bardzo lubię dużo cebuli:)
dodi 06.11.2013 09:34
pieknie wyglądają
as28 06.11.2013 09:13
mniam mniam
noninka77 06.11.2013 09:10
uwielbiam:)
Ania84 06.11.2013 08:59
apetyczna przekąska:)
Ewa104 06.11.2013 08:55
Też piekę podobne.Są przepyszne.
Monia 06.11.2013 08:43
Pycha! Pomysł super! :)
muffina 06.11.2013 08:41
Uwielbiam cebularze ale takie równiutkie to mi nigd nie wyszły;p
Aga-25 06.11.2013 07:59
muszę kiedyś zrobić
Ela_K 06.11.2013 07:56
pysznie wyglądają
Agnieszka-87-25 06.11.2013 07:51
wspaniale wygladaja
iziona 06.11.2013 07:48
Sama nie wiem ile już razy obiecywałam sobie, że zrobię Twoje wygladają bajecznie :)
brioszka 06.11.2013 07:47
uwielbiam! :)
iwi 06.11.2013 06:25
Są pyszne
AGNIESZKA144 06.11.2013 06:12
apetycznie wyglądaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak