Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane bułki we włoskim stylu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bułka 3 sztuki
pomidor 6 plasterków
ser topiony 3 plastry
czosnek 3 ząbki
masło 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
oregano szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane bułki we włoskim stylu

Kroki postępowania

1
Czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę (lub przecisnąć przez praskę) i rozgnieść czymś ciężkim, by lekko puścił sok (ja użyłam tłuczka do mięsa :)). Dodać masło, sól, pieprz, oregano, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki, by smaki dokładnie się przeszły.

Najlepiej przygotować takie masełko dzień wcześniej, można zrobić za jednym zamachem więcej, tylko należy je dobrze zawinąć/zamknąć, by wszystkie produkty w lodówce nie przeszły zapachem czosnku.
Krok 1 - Zapiekane bułki we włoskim stylu foto
2
Bułki przekroić na pół, ułożyć na blasze do zapiekania, posmarować każdą połówkę masłem czosnkowym i ułożyć na nich po plasterku pomidora.
Krok 2 - Zapiekane bułki we włoskim stylu foto
3
Plasterki sera topionego przekroić na mniejsze kawałki i układać na bułeczkach (ok. pół plasterka na bułkę).

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza najlepiej na funkcji "grill". Zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser stanie się miękki, a bułki chrupiące.
Krok 3 - Zapiekane bułki we włoskim stylu foto
4
Serwować na gorąco, najlepiej z ketchupem.

Smacznego! :)
Krok 4 - Zapiekane bułki we włoskim stylu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessinka 05.11.2013 21:22
lubię takie
babeczka007 05.11.2013 21:05
apetycznie wyglądają ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak