Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulion na wzmocnienie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

górka część udka kurczaka 1 sztuka
skrzydełka kurczaka 3 sztuki
kręgosłup z kurczaka 1/2 sztuki
cebula 3 sztuki małe
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Goździki całe Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
pieprz ziarnisty 6 sztuk
kaszka kukurydziana 6 łyżeczek
sól 1/3 łyżeczki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
woda 4 szklanki
lubczyk 1 gałązka
włoszczyzna 1 (bez kapusty)
indyk 1 sztuka
kasza 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bulion na wzmocnienie

Kroki postępowania

1
Umyć mięso. zalać wodą i zagotować. Zlać płyn , a mięso opłukać. Włożyć do czystego garnka.
Krok 1 - Bulion na wzmocnienie foto
2
Obrać i umyć warzywa. Pokroić na kawałki .
Warzywa opiec na suchej patelni ( cebule kłaść bez obierania ) .Obok warzyw wrzucić przyprawy .
Krok 2 - Bulion na wzmocnienie foto
3
Przełożyć do garnka obok mięsa .
Zalać wodą. Posolić.
Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę.
Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze ok. 45 minut( gdyby płyn za mocno odparowywał to uzupełniać dolewając wrzącej wody).
Wyjąć mięso i warzywa , bulion przecedzić.
Krok 3 - Bulion na wzmocnienie foto
4
Kaszę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do bulionu( powinno go zostać na koniec gotowania ok. 2 szklanki ).Gotować 10 minut aż kasza się ,, rozklei".
Doprawić zupę do smaku maggi.

1)-Mięso na bulion specjalnie dobieram różnorodne bo z takiego najlepiej się wygotowuje aromatyczny wywar - lotki , kręgosłup , skrzydełka dają ,,kleistość", a indyk i udko smak.

2)-Nie określam dokładnie ilości kaszy bo czasem zostanie więcej bulionu , a czasem mniej - zaczynam od rozrobienia 6 pełnych łyżeczek- jak się rozgotuje w bulionie i będzie za rzadki to dosypuję po trochę i znów rozgotowuję mieszając. Chodzi o to by zupa była gęstości ciasta naleśnikowego.

3)-Z mięsa z zupy można zrobić pastę do chleba np. z drobno pokrojonymi i podsmażonymi pieczarkami , lub farsz na pierogi , krokiety itp( z drobnego) , a pałkę i udko użyć na drugi obiad.

4)-Z warzyw z zupy robię sałatkę,

5)-Marchew z zupy można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem).
Krok 4 - Bulion na wzmocnienie foto
5
Od zawsze jeśli ktoś w domu chorował podawało mu się do picia bulion. I to zarówno przy przeziębieniach jak i w przypadku innych chorób jako wzmocnienie. Ostatnio i Mama i ja mamy trochę problemów ze zdrowiem i nie bardzo mamy ochotę na jedzenie, a taki bulion zasypany kaszą da się po prostu wypić.
Krok 5 - Bulion na wzmocnienie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 10.02.2015 21:42
Czy faktycznie do ugotowania bulionu z jednego indyka wystarczą jedynie 4 szklanki wody.
Konczi 05.11.2013 20:49
wygląda idealnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak