Przepis i sposób przygotowania na: Bulion na wzmocnienie
Kroki postępowania
Warzywa opiec na suchej patelni ( cebule kłaść bez obierania ) .Obok warzyw wrzucić przyprawy .
Zalać wodą. Posolić.
Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę.
Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze ok. 45 minut( gdyby płyn za mocno odparowywał to uzupełniać dolewając wrzącej wody).
Wyjąć mięso i warzywa , bulion przecedzić.
Doprawić zupę do smaku maggi.
1)-Mięso na bulion specjalnie dobieram różnorodne bo z takiego najlepiej się wygotowuje aromatyczny wywar - lotki , kręgosłup , skrzydełka dają ,,kleistość", a indyk i udko smak.
2)-Nie określam dokładnie ilości kaszy bo czasem zostanie więcej bulionu , a czasem mniej - zaczynam od rozrobienia 6 pełnych łyżeczek- jak się rozgotuje w bulionie i będzie za rzadki to dosypuję po trochę i znów rozgotowuję mieszając. Chodzi o to by zupa była gęstości ciasta naleśnikowego.
3)-Z mięsa z zupy można zrobić pastę do chleba np. z drobno pokrojonymi i podsmażonymi pieczarkami , lub farsz na pierogi , krokiety itp( z drobnego) , a pałkę i udko użyć na drugi obiad.
4)-Z warzyw z zupy robię sałatkę,
5)-Marchew z zupy można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem).