Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hiszpański sos śliwkowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidor 2 sztuki
śliwki 4 sztuki
sól do smaku
porto 1 lampka
szalotka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Hiszpański sos śliwkowy

Pomidory parzymy, obieram ze skórki i drobno siekamy.
Śliwki pozbawiamy pestek, i zalewamy porto. Odstawiamy na kilka godzin.
Cebulę kroimy w kostkę bądź piórka.
Wszystkie składniki wkładamy do garnka.
Dusić wszystko pod pokrywą przez 10 minut.
Po tym czasie zmiksować wszystko na jednolitą masę. Jeśli całość będzie za gęsta mozna dolać odrobinę wody.

Przepis ten nauczyła mnie rodowita Hiszpanka podczas jej wakacji w Polsce za nasze polskie przepisy :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.07.2014 16:52
ciekawy sosik, chętnie wypróbuję
erym 22.05.2014 13:15
pomidor i sliwka ciekawe polaczenie...
IwonaKa 29.12.2013 13:42
muszę koniecznie taki zrobić
Niki22 09.11.2013 14:57
najczęsciej do pieczonego schabu. Ale owszem zamiast ketchupu tez pare razy mi posłużył :)
Babciagramolka 07.11.2013 10:35
Koniecznie do wypróbowania = ciekawe do czego go używasz ? Podobnie jak ketchup ?
Noruas 05.11.2013 19:35
bardzo ciekawy sosik
Pyszota 05.11.2013 19:07
ciekawy smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak