Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony filet z kurczaka w żurawinowym sosie

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej roślinny 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
sos
bulion drobiowy 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
wino czerwone wytrawne 50 ml
konfitura żurawinowa 35 dag
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony filet z kurczaka w żurawinowym sosie

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ,rozdzielić wzdłuż na pół tak aby z jednej całej powstały dwie połówki.Czosnek i cebulę obrać czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z majerankiem,papryką ,solą i pieprzem i tak przygotowaną mieszanką natrzeć z każdej strony fileta bawełnianym sznureczkiem zacisnąć każdą dookoła aby uformować ładnie,spryskać oliwą z oliwek ,owinąć w folie aluminiową i włożyć na około 2-3 godziny do lodówki. Cebulę posiekać w kosteczkę drobno.Na patelni rozgrzać olej obsmażyć z każdej strony zamarynowane mięso na rumiano i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego ,na oleju pozostałym z pieczenia zeszklić cebulę ,wlać wino zagotować wszystko razem i przelać do brytfanki z mięsem.Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*c i piec około 45 minut.
Krok 1 - Pieczony filet z kurczaka w żurawinowym sosie foto
2
Sos żurawinowy: Masło rozgrzać na petelni,oprószyc mąką i zasmażyć na złoty kolor.Do zasmażki cienkim strumieniem wlewać bulion drobiowy i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,dodać 20 dag konfitury ,doprawić do smaku solą i wymieszać .
Krok 2 - Pieczony filet z kurczaka w żurawinowym sosie foto
3
Upieczone mięso wyłożyc na talerz pokroić w grube plastry,udekorować resztą konfitury i podawać z sosem. Smacznego:)
Krok 3 - Pieczony filet z kurczaka w żurawinowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 16.12.2013 21:00
przepyszne!!!!!!!!
IwonaDD 06.11.2013 09:17
narobiłaś mi smaka :)
tessinka 05.11.2013 21:27
pychotka, moje smaki
Moni_Wwo 05.11.2013 20:29
musi być przepyszne!!
Poison1988 05.11.2013 17:30
filecik jak się patrzy - pychotka!
wyattearp 05.11.2013 16:51
pysznie wygląda
Czarnula87 05.11.2013 15:51
poezja smaku
Monia 05.11.2013 14:34
Na pewno smaczne danie :)
Ola1984 05.11.2013 14:09
Uwielbiam domową żurawinę do mięs, robię ją najczęściej na święta, do mięs. Twoje danie wygląda pysznie.
aniagdz 05.11.2013 14:03
lubie sos żurowinowy w takich potrawach:)
iwi 05.11.2013 13:11
Super przepis
Janina 05.11.2013 13:10
Świetne danie;)
Renata9 05.11.2013 12:57
bardzo smaczny kurczaczek
joanna__s 05.11.2013 12:35
Ale pyszności, aż zgłodniałam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak