Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszka w czekoladzie na kremie angielskim

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 6 szt
cukier 10 dag
cynamon Prymat 0,5 łyżeczki
pomarańcz 1 szt
cytryna 1 szt
wiśnie bez pestek 20 dag
orzechy włoskie 5 dag
syrop klonowy 2 łyżki
wino czerwone 1 but

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszka w czekoladzie na kremie angielskim

Gruszka w czekoladzie na kremie angielskim.
Do garnka wlać 1 butelkę czerwonego wina ( np. Kadarka ) , dodać 10 dkg. cukru, kilka goździków, ½ łyżeczki cynamonu, 1 pokrojoną w cząstki pomarańczę i 1 pokrojoną cytrynę. Wino zagotować, zmniejszyć płomień pod garnuszkiem. Gruszki obrać ze skórki i włożyć do rondla z winem .Gotować do średniej miękkości, pozostawić w winie do całkowitego ostudzenia. Wydrylowane wiśnie i posiekane orzechy włoskie, przesmażyć krótko na maśle. Pod koniec krótkiego smażenia dodać 2 łyżki syropu klonowego, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Zimne gruszki wyjąć z wina i wydrążyć z dołu do połowy. Uważać żeby nie uszkodzić gruszki. W uzyskane otwory włożyć ostudzone wiśnie z orzechami. Gruszkę polać gorącą polewą czekoladową, odczekać chwilę aż czekolada stężeje i podać na ciepłym angielskim kremie waniliowym. Można dołożyć gałkę lodów.

Polewa czekoladowa:

125 g gorzka czekolada
100 ml śmietana kremówka 36%
3 dkg masło

Czekoladę połamać na małe kawałki i włożyć do naczynia w gorącej kąpieli wodnej, dodać śmietanę. Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści i utworzy gładką masę. Pod koniec dodać masło i dobrze wymieszać.

Angielski krem waniliowy:

250 ml. śmietany 36% zagotować z laską wanilii. Zdjąć z ognia i odstawić aż nabierze smaku wanilii. 4 żółtka utrzeć z 8 dkg. cukru na białą masę. Do żółtek dolewać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do zagotowania.

Deser ten można podać również zimny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 27.11.2013 08:42
wyborny deser
Ewa 05.11.2013 11:59
Pyszności :)
ssylwiaa 05.11.2013 11:53
z pewnością pyszny deser ;)
Patriszja
Patriszja 05.11.2013 11:06
apetycznie wyglada
Bogusiaz 05.11.2013 11:04
ciekawy pomysł:)
Paolcia 05.11.2013 11:02
mmm smacznie wyglada :)
Megg 05.11.2013 10:18
wyśmienity deserek!!!
bogusia19 05.11.2013 10:04
smakowitości
EwelinkA_93 05.11.2013 10:01
pyszności! :-)
Kuchenka 05.11.2013 09:10
świetny deserek!!!
dodi 05.11.2013 09:08
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak