Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynówka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 6 sztuk
spirytus 1 ltr
miód lipowy 1 szklanka
woda 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynówka

Cytryny zalać wrzącą wodą i dokładnie umyć. Ja do tego używam szczoteczki. Następnie obieramy cytryny ale najcieniej jak to jest możliwe, tak by tylko uzyskać samą żółtą skórkę.
Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem, całość odstawiamy na około 22 godziny. Nie radzę dłużej aby cytrynówka nie stała się gorzka.
W garnku gotujemy miksturę z wody mineralnej i miodu. Następnie z cytryn wyciskamy świerzy sok.
Kiedy mikstura ostygnie łączymy ją ze spirytusem i sokiem z cytryny. Odstawiamy na dobę. Najlepsza jest prosto z zamrażalnika taka mocno schłodzona :))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 14.11.2013 15:58
mocna rzecz
Ania321 05.11.2013 10:21
coś co lubię :)
bogusia19 05.11.2013 10:06
uwielbiam, mniam
dodi 05.11.2013 09:08
musi być pyszna
noninka77 05.11.2013 09:07
uwielbiam limoncello:)
Niki22 05.11.2013 08:56
to tak jak ja :) zaraz i wiśniówka się pojawi :)
Ela_K 05.11.2013 08:35
uwielbiam takie nalewki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak