Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka na słodko z sercami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane 1/2 kg
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jajko 1 szt
ser biały 15 dag
sól do smaku
mąka pszenna 1 szklanka
czekolada dekoracyjna

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka na słodko z sercami

Ziemniaki ugotowane (ciepłe) przeciskamy przez praskę. Zostawiamy do całkowitego przestygnięcia. Dodajemy jajko, szczyptę soli, mąki ziemniaczanej, mąkę pszenną i ser biały. Ciasto wyrabiamy szybko energicznie, powinno odchodzić od ręki. Możemy dodać więcej mąki pszennej jeśli ciasto będzie za rzadkie. Jeśli dodamy za dużo mąki to twarde kopytka uzyskamy.

Dzielimy kulkę wyrobionego ciasta na 4 części.
Rolujemy wałek grubości palca i kroimy na kawałki 5 cm pod skosem.

Gotowe kopytka gotujemy w wodzie osolonej ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Polewamy jeszcze ciepłe śmietanką, posypujemy cukrem i posypujemy czekoladą w serduszka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 05.11.2013 18:53
u nas kopytka to kluski ziemniaczane, podawane z dodatkami wytrawnymi a takie słodkie kluski ziemniaczano serowe to leniwe
Ania84 05.11.2013 09:28
Od serca dla serca :) pyszności
Lis 05.11.2013 02:15
Lubię takie kopytka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak