Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka

Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • naleśniki

  • mleko

    2 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • Nadzienie:

  • ser feta

    100 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • świeżo mielony czarny pieprz

  • sól

  • kiełbasa

    1 laska
  • SPOIWO:

  • ser żółty

    5 dag
  • jajko

    2 małe sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • jarmuż

    0,5 liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Gotowe ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do zrumienia.
Krok 3 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Upieczone naleśniki smarujemy nadzieniem jarmużowym i zwijamy w rulon. Każdy rulon dzielimy na około 4 części krojąc go pod lekkim skosem.
Krok 4 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Tam przygotowane naleśnikowe ślimaczki układamy w przygotowanej formie
Krok 5 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Między ślimaczki układamy plasterki kiełbasy. Całość zalewamy spoiwem i zapiekamy około 30 minut w 180˚C.
Krok 6 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
NADZIENIE:
Jarmuż pozbawiamy grubych części liści.
Krok 7 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Tak przygotowany płuczemy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście są już miękkie odcedzamy . Po lekkim przestygnięciu odciskamy z wody i kroimy na mniejsze części.
Krok 8 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Krok 9 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
Dokładamy do niej jarmuż. Razem smażymy około 5 minut doprawiając do smaku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser feta. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił. Nadzieniem przekładamy naleśniki.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
Krok 10 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
SPOIWO: Śmietanę miksujemy z startym serem. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Zalewamy naleśnikowe ślimaczki.
Krok 11 - Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka
To pomysł na pyszny i zdrowy obiadek:). Zachęca on smakiem i ciekawym wyglądem!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

28.12.2016 15:54
Fajnie wygląda

mic

27.01.2014 17:39
swietny przepis, ciekawi mnie dlaczego ma ocene 4/5 a nie max... a szkoda.. chociaz ja sam osobiscie nie zwracam uwagi na ocene.. to tu uwazam ze 5 powinno byc;)

gusia1000

11.01.2014 22:29
Smacznie wygląda.

usmiech

12.12.2013 13:14
ciekawy przepis

Kuchenka

06.11.2013 22:51
świetna potrawa

tomek18

05.11.2013 18:10
rewelacyjny obiadek!!

Mniam

05.11.2013 09:28
Musiało smakować wybornie. Wygląda pięknie, niczym ogon pawia :)

migotka28

04.11.2013 22:20
fajny pomysł na zapiekankę

Jusiaa

04.11.2013 21:38
Bardzo mi się podoba, sam widok zachęca :)

Łucja

04.11.2013 21:24
smacznie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat