Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasztany w karmelu

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kasztany jadalne 300 gramów
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
woda zimna 1 litr
cukier 50 gramów

Porada

Kmin rzymski można zastąpić świeżym tymiankiem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kasztany w karmelu

Kroki postępowania

1

Kasztany obrać ze skorupek. Spleśniałe czy suche od razu wyrzucić.

Krok 1 - Kasztany w  karmelu foto
2

Zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli, tymianek lub kmin rzymski. Gotować ok. 30-40 minut na wolnym ogniu.

Krok 2 - Kasztany w  karmelu foto
3

Jeszcze gorące obierać z brązowej skórki.
W tym samym czasie zrobić karmel. Na suchą patelnie wsypać cukier i poczekać, aż zbrązowieje, zamieszać.

Krok 3 - Kasztany w  karmelu foto
4

Jeszcze ciepłe kasztany kłaść do salaterek, w których zostaną podane, polać karmelem. Gotowe. Smacznego!

Krok 4 - Kasztany w  karmelu foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 10.11.2013 16:19
nigdy nie jadłem kasztanów, a szkoda bo ładnie to wygląda
ONY_za_kare 05.11.2013 13:54
na pewno pyszne! :)
Rysia 04.11.2013 20:00
Ciekawy przepis.
IwonaDD 04.11.2013 19:10
Mniam dziekuje zapomoc,kasztany są z gatunku jadalnego,smak słodki, można częściowo porównać do młodego bobu lub słodkich ziemniaków
Mniam 04.11.2013 18:32
Ilona_eS to są jadalne kasztany, nie te nasze co kwitną w maju dla maturzystów :) Miałam okazję spróbować tylko same kasztany, a Ty tu taki smakowite rzeczy robisz.
Ilona_eS 04.11.2013 17:42
jedyna rzecz jaka robilam z kasztanow to ludziki. Nie jadłam nic z nich. Przepis ciekawy, moze sie skusze:) jakie sa w smaku??
eMMe 04.11.2013 16:18
Nigdy nie jadłam kasztanów, ale Twój przepis wydaje mi się ciekawy:)
Gabi44 04.11.2013 16:15
W karmelu nie jadłam ,a będą na pewno smaczne .
IwonaDD 04.11.2013 15:56
nie ma sprawy, jestem otwarta na wszelkie sugestie, każdego dnia wciąż się uczę :) wręcz przeciwnie - dziekuję :)
Christopher 04.11.2013 15:50
Iwona ,mam nadzieję ,że nie obrazisz się ,jeżeli dodam jak obierać kasztany ,bo niestety jest z tym trochę zabawy.Kasztany naciąć na krzyż i upiec ,na specjalnej patelni z dziurkami lub w piekarniku.Potem łatwo miażdży się skorupę palcami i już.Jeżeli jest osnówka ,taka stwardniała warstwa ,to ją też trzeba usunąć.
Ewa 04.11.2013 15:37
Nigdy nie jadłam, a chętnie bym spróbowała. Do przetestowania :)
Luka Li 04.11.2013 15:36
ciekawe!!!
Christopher 04.11.2013 15:31
Bardzo dobry i prosty sposób na słodkie kasztany.Będąc we Francji kupowałem bombonierki z kasztanami w mlecznej polewie i "pudrowane".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak