Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywny placek po włosku

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 100 g
cukier 1 łyżeczka
mleko 100 ml
mąka 2 szkl
pomidory 4
cebula 3
pieczarki 300 g
papryka czerwona 2
ser żółty 6 plastrów
oliwki czarne Smak 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
masło
sól
pieprz
sos czosnkowy
keczup

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywny placek po włosku

Drożdże kruszymy, dajemy do miski z łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dwie łyżeczki soli, 3 łyżki oliwy i wlać rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłe miejsce. Rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na 2 części. Większą częścią wyklejamy dno tortownicy i boki a mniejszą zostawiamy na wierzch. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, pokrojoną paprykę, pieczarki i pomidory. Pod koniec dodajemy oliwki, doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy na ciasto, układamy plastry sera i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 30 min w 200 st.
Polewamy sosem czosnkowym i keczupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 07.11.2013 21:52
smaczny i apetyczny
Ania84 04.11.2013 22:13
fajnie wygląda a smakuje jescze fajniej :)
Gracer 04.11.2013 14:55
fajnie wygląda
Lis 04.11.2013 14:24
Bardzo smakowicie wygląda taki placek...
lena57 04.11.2013 14:14
nie zbyt lubię warzywa ale wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak