Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa cukiniowa zapiekanka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 3
cebula 2
ząbki czosnku 3
pieczarki 10 dag
oliwki czarne Smak 2 łyżki
papryka czerwona 1
kiełbasa zwyczajna 1 laska
ser żółty 15 dag
jaja 4
mąka 20 dag
olej 150 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól
pieprz
oregano
majeranek
masło 1 łyżka
jogurt naturalny
ząbki czosnku 2
keczup

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa cukiniowa zapiekanka

Warzywa myjemy, cukinię ścieramy na tarce. Lekko solimy i odstawiamy na chwilę, żeby puściła sok. Odciskamy. Cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę kroimy w drobną kostkę. Oliwki w plasterki. Pieczarki podsmażamy na maśle. Wszystkie warzywa i kiełbasę wrzucamy do jednej miski. Dodajemy starty żółty ser, żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wykładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy ok. 30-40 min w 180 st. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy placek. Ozdabiamy również keczupem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.02.2017 08:36
Wygląda smakowicie i kusząco.;)
Lis 04.11.2013 14:28
Smacznie się zapowiada ta zapiekanka:)
Joannasz3190 04.11.2013 14:11
Prezentuje się wręcz wybornie :)
Jusiaa 04.11.2013 13:58
Taką zapiekaneczkę bym sobie teraz zjadła, pychotka
Marta1986 04.11.2013 13:38
pysznie wygląda
nutellla 04.11.2013 13:36
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak