Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 4 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Kroki postępowania

1
Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i wrzucamy do garnka z grubym dnem.
Po ok 20 minutach, śliwki powinny puścić wodę i od tego czasu gotujemy je na wolnym ogniu, bez przykrycia przez ok. 4-5 godzin mieszając, tak aby nam się nie przypaliły. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 1 - Powidła śliwkowe foto
2
Następnego dnia również gotujemy śliwki przez ok. 2-3 godziny i odstawiamy do wystygnięcia.
Trzeciego dnia również gotujemy całość przez ok 2-3 godziny. Powidła będą gotowe, kiedy mocno zgęstnieją i nawet na gorąco będą gęste.
Krok 2 - Powidła śliwkowe foto
3
Przekładamy wrzące powidła do przygotowanych słoików i odstawiamy do góry dnem.
Krok 3 - Powidła śliwkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak