Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurawina

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurawina 2,5 kg
cukier 1,2 kg
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Żurawina

Kroki postępowania

1
Żurawinę przebieramy i myjemy.
Do dużego garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Do gotującej wody z cukrem wrzucamy połowę żurawiny i gotujemy na średnim ogniu.
Krok 1 - Żurawina foto
2
Gdy żurawina zmieni swoją objętość, po ok 10 minutach dorzucamy pozostałą część.
Całość gotujemy przez ok. 30-40 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Kolejnego dnia wstawiamy żurawinę ponownie na średni ogień i trzymamy od czasu bulgotania ok. 15 minut
Krok 2 - Żurawina foto
3
Studzimy. Wieczorem znów wstawiamy na ok 15 minut i studzimy.
Trzeciego dnia żurawinę blendujemy i zagotowujemy.
Gorącą żurawinę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Słoiki możemy zapasteryzować dowolnym sposobem przez ok 10 min.
Krok 3 - Żurawina foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 05.11.2013 00:17
Poza cudowną witaminą podoba mi się ta niebieska czapeczka.
Mniam 04.11.2013 14:36
A ja przegapiłam żurawinę i nie mogę już dostać świeżej :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak