Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,,

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sznycle z drobiu panierowane 6 sztuk
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
pomidor 1/2 sztuki
korniszon 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sucha kiełbasa myśliwska) 5 dag
Musztarda francuska Prymat 1/2 łyzeczki
miód 1/4 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz mielony 1/2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
ziele angielskie 2 sztuki
woda 3/4 szklanki
natka pietruszki 3 łyżki
papryka marynowana pokrojona łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,,

Kroki postępowania

1
Pomidora, korniszon , paprykę konserwową , cebulkę, kiełbasę pokroić w kosteczkę
Krok 1 - Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,, foto
2
Wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz ( masło z olejem ) .Smażyć mieszając kilka minut .
Krok 2 - Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,, foto
3
Podlać wodą .Zagotować . Włożyć sznycle ,pieprz mielony , paprykę mieloną , miód , musztardę , ziele i listek . Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut . Doprawić sos do smaku solą .
Bardzo prosty sposób na odmienne podanie sznycli które mieliśmy w zapasie .Wersji tego sosu jest wiele . Zastępowałam paprykę konserwową świeżą lub korniszony marynowanymi pieczarkami . W zasadzie zasada jest jedna - musi być cebula - musi być coś marynowanego i musi być coś wędzonego .
Krok 3 - Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,, foto
4
Jak już smażę sznycle drobiowe to w większej ilości i część mrożę .Potem robię różne sosy i duszę w nich sznycelki . Najsmaczniejsze sosy wychodzą z tego co jest akurat w lodówce ( tzw. sos myśliwski - czyli co się upoluje )
Krok 4 - Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,, foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 06.11.2013 09:55
:) - Gwarantuję Ci to. Jak pogotujesz tak jak ja 40 lat to z zamkniętymi oczami bedziesz z lodówki wyciągać coś i przerabiać na potrawy.
Aannkaa82 05.11.2013 22:30
Oj jak ja bym tak chciała umieć :( otwieram lodówkę i już wiem co zrobić z zawartościa :) Podziwiam Cie Buniu :) Może kiedyś się tego nauczę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak