Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w tymiankowych pomidorach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szalotki 4 sztuki
pomidory w soku bez skórki 1 puszka 400 g
cytryna 1/8 sztuki
sól 1 szczypta do smaku
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
papryka mielona 1 szczypta do smaku
cukier brązowy 1 szczypta do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
olej roślinny 3 łyżki
filet z dorsza 4 porcje
tymianek 1 gałązka
tymianek 2 łyzki
suszone pomidory 2 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w tymiankowych pomidorach

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone kawałki filetu z dorsza skropić sokiem z cytryny.
Krok 1 - Dorsz w tymiankowych pomidorach foto
2
Szalotki obrać i pokroić drobno.
Krok 2 - Dorsz w tymiankowych pomidorach foto
3
Na zakrywanej patelni rozgrzać olej i smażyć szalotki do lekkiego zrumienienia.
Krok 3 - Dorsz w tymiankowych pomidorach foto
4
Pokroić drobno suszone pomidory.
Krok 4 - Dorsz w tymiankowych pomidorach foto
5
Dodać pomidory razem z sokiem , suszone pomidory i gałązkę tymianku . Zamieszać i dusić 10- 20 minut( zależy jak miękkie są pomidory ) rozgniatając w trakcie duszenia pomidory na kawałki .
Krok 5 - Dorsz w tymiankowych pomidorach foto
6
Doprawić sos do smaku maggi i przyprawami wg potrzeby ( sól, cukier, pieprz , papryka) *.
Dorsza posolić lekko i ułożyć na sosie. Całość posypać listkami tymianku ( połową - reszta zostaje do dekoracji ).
Krok 6 - Dorsz w tymiankowych pomidorach foto
7
Przykryć i dusić na małym gazie jeszcze 10 minut.
Podawać wg upodobania z ryżem, ziemniakami lub bagietką.
* Sos powinien być słodko-kwaśny z wyraźną nutą tymianku. Poziom kwaśności ( pomidory) i słodyczy ( pomidory i cukier ) zależy od naszego gustu. Zamiast maggi można użyć do doprawienia sosu sojowego lub innej przyprawy do potraw wg upodobania.
Krok 7 - Dorsz w tymiankowych pomidorach foto
8
Pomysł na ,, Tomato & tymianek cood " pochodzi ze strony Good Food .Spodobała mi się jego prostota .No i nie ukrywam, że dodatkowym argumentem za tym , by mu się bliżej przyjrzeć i wypróbować był fakt , że czego jak czego ale dorsza to można zawsze dostać, tymianek mam zawsze w doniczce , a pomidory bez skórki w puszce stoją zawsze w spiżarni.
W trakcie gotowania przepis lekko zmodyfikowałam dodając między innymi suszone pomidory , mieloną paprykę , pieprz i zamieniając sos sojowy na maggi bo tak mi bardziej smakowało.
Krok 8 - Dorsz w tymiankowych pomidorach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak