Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wedzone żeberka

mic
2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 6 litrów
żeberka 4,5 kg
peklosól 500 gram
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
ziele angielskie 10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: wedzone żeberka

Żeberka oczyszaczmy i układamy na garnlku, zalewamy je wymieszaną peklosolą z wodą, tzw solanka.. Wrzucamy liście i ziele. Odstawiamy na 48 godzin do chłodnego miejsca.

Następnie wyjmujemy z solanki i moczymy w bierzącej wodzie przez ok 25 minit. Wędzimy zimnym dymem ok 4 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 04.11.2013 10:29
Najlepsze swojskie wyroby;)
Barbara13 04.11.2013 10:22
Pyszne są takie żeberka:)
Melania 04.11.2013 10:18
Na pewno wspaniale smakuje i pachnie :)
Margaretkaw 04.11.2013 10:13
No mój to by chyba ze szczęścia oszalał ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak