Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

indyk

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 1 ok 3 kg
masło 2 łyżki
sól
mleko 1/2 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
rodzynki 2 łyżki
jajko 3
sól, pieprz do smaku
gałka muszkatałowa do smaku
bułka czerstwa 1 maślana
natka pietruszki 1 łyżka
orzechy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: indyk

Sprawionego indyka dokładnie opłukać. Odciąć końce skrzydełek i szyję pozostawiając skórę, natrzeć solą i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Nadzienie: czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z opłukaną wątróbką zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć z żółtkami, dodając bułkę z wątróbką i jeszcze chwilę ubijając. Następnie dodać opłukane rodzynki, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały, natkę pietruszki. Całość wymieszać z tartą bułką pianą z białe.. doprawić do smaku solą, cukrem gałką muszkatołową i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać indyka, zaszyć bawełnianą nitką. Ułożyć w brytfannie na stopionym tłuszczu, polać tłuszczem z wierzchu, wlać kilka łyżek wody i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec od 2-3 godzin, początkowo przykryć folią aluminiową. W czasie pieczenia często podlewać wytworzonym sosem, w miarę wyparowywania uzupełniać go wodą. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 10.10.2011 12:39
smaczne
marcia71 10.07.2011 19:15
fajny
Jastinka 02.04.2011 22:54
niezłe
Jastinka 02.04.2011 22:54
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak