indyk

indyk

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • indyk

    1 ok 3 kg
  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • mleko

    1/2 szklanki
  • tarta bułka

    3 łyżki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • jajka

    3
  • sól, pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatałowa

    do smaku
  • bułka czerstwa

    1 maślana
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • orzechy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sprawionego indyka dokładnie opłukać. Odciąć końce skrzydełek i szyję pozostawiając skórę, natrzeć solą i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
Nadzienie: czerstwą bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i razem z opłukaną wątróbką zemleć w maszynce do mięsa. Masło utrzeć z żółtkami, dodając bułkę z wątróbką i jeszcze chwilę ubijając. Następnie dodać opłukane rodzynki, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone migdały, natkę pietruszki. Całość wymieszać z tartą bułką pianą z białe.. doprawić do smaku solą, cukrem gałką muszkatołową i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziać indyka, zaszyć bawełnianą nitką. Ułożyć w brytfannie na stopionym tłuszczu, polać tłuszczem z wierzchu, wlać kilka łyżek wody i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec od 2-3 godzin, początkowo przykryć folią aluminiową. W czasie pieczenia często podlewać wytworzonym sosem, w miarę wyparowywania uzupełniać go wodą. Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

10.10.2011 12:39
smaczne

marcia71

10.07.2011 19:15
fajny

Jastinka

02.04.2011 22:54
niezłe

Jastinka

02.04.2011 22:54
niezłe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat