Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony leszcz na młodych ziemniakach

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

leszcz 2 średnie
ziemniaki 10 młodych
natka pietruszki
szałwia
tymianek
czosnek 1 ząbek
cytryny 0,5 szt
rozmaryn
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej rzepakowy 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony leszcz na młodych ziemniakach

Kroki postępowania

1
Ziemniaki dobrze umyć (powinny mieść cieniutką skórkę, jeżeli mają dość grubą lekko je poskrobać). Pokroić je w 0,5 cm plasterki.

Czosnek obrać. Pietruszkę,szałwię, tymianek i czosnek posiekać.

Ziemniaki położyć na blaszce oblać olejem rzepakowym, posolić i obsypać drobniutko posiekanym rozmarynem (może być suszony). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podsmażać przez 10 minut.
Krok 1 - Pieczony leszcz na młodych ziemniakach foto
2
Ryby wypatroszyć, oczyścić i umyć. skropić delikatnie cytryną. Natrzeć solą morską i czarnym pieprzem. Do środka włożyć posiekane zioła i czosnek. Z wierzchu posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć plasterek cytryny.
Krok 2 - Pieczony leszcz na młodych ziemniakach foto
3
Jak ziemniaki będą już w piekarniku 10 minut, przemieszać je i położyć na nie rybę i wsadzić z powrotem do piekarnika na około 25- 30 minut.
Krok 3 - Pieczony leszcz na młodych ziemniakach foto
4
Podawać udekorowane kawałkiem szczypiorku lub innego zioła i kawałkiem cytryny.
Krok 4 - Pieczony leszcz na młodych ziemniakach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 04.11.2013 09:39
musi być bardzo aromatyczny :)
2milutka 04.11.2013 08:45
pysznie wygląda i pewnie tak smakuje;)
IwonaDD 04.11.2013 08:27
wygląda na mega pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak