Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy z kremem cytrynowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

beza
białko 6 szt
cukier kryształ 300 gram
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól szczypta
Krem:
cytryny 2 szt
serek mascarpone 200 gram
śmietana 30% 250 gram
jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier 150 gram
masło 80 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy z kremem cytrynowym

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Podczas ubijania dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając na wysokich obrotach. Jak piana będzie sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony dodajemy sok z cytryny.
Krok 1 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto
2
Białka dzielimy ma dwie części Na papierze do pieczenia malujemy dwa koła o średnicy ok 23 cm z białek formujemy dwa koła. Jedno z nich można fantazyjnie ozdobić, drugie powinno być płaskie.
Krok 2 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni i pieczemy 90 minut. (Bezy rosną podczas pieczenia). Po upieczeniu otwieramy piekarnik i zostawiamy bezy do wyschnięcia, najlepiej na około 12 godzin.
Krok 3 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto
4
Przygotowujemy krem.
Cytrynę myjemy i sparzamy. Skórkę ocieramy na drobnej tarce a z cytryny wyciskamy sok.
Jajka, żółtka i cukier należy roztrzepać rózgą do białek i postawić na gazie, następnie dodajemy masło, jak się roztopi dodajemy sok i skórkę z cytryny. Wszystko gotujemy cały czas mieszając (ważne) aż trochę zgęstnieje. Masę należy całkowicie schłodzić (można przygotować ją nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce).
Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone mieszamy dokładnie z większością masy cytrynowej a następnie łączymy ze śmietaną.
Krok 4 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto
5
Wyschnięte bezy przekładamy kremem, górę tortu dekorujemy pozostałą masą cytrynową. Tort najlepiej przygotować w dzień podania.

Smacznego!
Krok 5 - Tort bezowy z kremem cytrynowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 14.12.2013 14:27
ciekawy ;)
mdzs 05.11.2013 08:29
Muszę koniecznie wypróbować ten przepis:)
marcia7 03.11.2013 22:56
ale wyśmienity
natalia.doradca 03.11.2013 22:25
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak