Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort bezowy z jagodami i milkywayem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 8 szt
cukier 375 g
ocet 1 łyżeczka
jagody 350 g
śmietana kremowa 30% 300 ml
baton 4 szt
serek mascarpone 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort bezowy z jagodami i milkywayem

Wykonanie
Beza
Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy będą miały białą konsystencję, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut żeby piana była sztywna.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie przez ok. 80 minut w temperaturze 140 stopni.
Masa
Ubijamy osobno kremówkę i mascarpone ( kremówkę na wysokich obrotach, mascarpone na niskich).
Połowę jagód miksujemy z mascarpone.
Na drobne kawałeczki kroimy batony.
Łączymy mascarpone i kremówkę, dodajemy drugą połowę jagód, batoniki i wszystko mieszamy.
Nakładamy na przestudzoną bezę i przykrywamy drugą bezą.
Pozostawiamy w lodówce na ok. 4 godziny.
Zachwycamy się smakiem i chwalimy mnie za twórczość ;D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 06.01.2016 00:07
Z milky way??? Mniam!
miroslawa 04.11.2013 04:38
cudna beza, szkoda zjeśc
V_kuchareczka 03.11.2013 20:54
świetnie się prezentuje
paulina2157 03.11.2013 20:28
jak dla mnie to idealny deser taki tort
babajaga1969 03.11.2013 20:22
pyszny słodki deserek
juuusta 03.11.2013 20:14
Rewelacja :)
Kasia35 03.11.2013 19:57
co za pyszności :)
Janina 03.11.2013 19:36
Pychotka;)
jussta 03.11.2013 19:16
Pyszności :)
Megg 03.11.2013 19:00
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak