Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami i prażonymi migdałami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
cukier 2 łyżeczki
masło 30 g
woda 200 ml
sól do smaku
śliwki węgierki 400 g
cukier 2 łyżki
płatki migdałowe 30 g
olej 1 (do gotowania)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami i prażonymi migdałami

Śliwki kroimy i obsypujemy cukrem.
Ciasto- mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło i ciepłą wodę. Wszystkie składniki zagniatamy aby powstało ciasto o jednolitej konsystencji.
Rozwałkowujemy ciasto, szklanką wydrążamy kółka, a następnie nadziewamy je śliwkami.
gotujemy wodę z łyżką oleju rzepakowego (żeby pierogi podczas gotowania się nie posklejały).
Pierogi wrzucamy do gotowanej wody i gotujemy do czasu kiedy wypłyną na wierzch.
Migdały uprażyć na patelni z łyżeczką masła.
Ugotowane pierogi podsmażamy na patelni następnie mieszamy je z migdałami i posypujemy cukrem lub polewamy miodem.

zapraszam na www.kokieteriasmaku.blogspot.com

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jusiaa 03.11.2013 18:26
Ze śliwkami jeszcze nie miałam okazji spróbować. Bardzo apetycznie wyglądają te pierożki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak