Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Hit tego roku w mojej rodzinie- Pierogi z kaszanką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
woda 200 ml
sól 1 łyżeczka
masło 35 g
pieprz
kaszanka 500 g
cebula 1 szt
olej do smażenia
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Hit tego roku w mojej rodzinie- Pierogi z kaszanką

Masło rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mąkę mieszamy z łyżeczką soli.
Łączymy składniki i wyrabiamy jednolite ciasto.
Kroimy na drobno cebulę.
Z kaszanki ściągamy flak kroimy na paski następnie smażymy na oliwie i odstawiamy do ostygnięcia.
Rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i dużą szklanką wycinamy kółka. Ciasto obficie wypełniamy. ostudzoną kaszanką i sklejamy pierogi.
Gotujemy wodę z solą i łyżką oliwy (oliwa jest po to, by pierogi się nie posklejały) .
Wrzucamy je do gotującej wody, kiedy zaczną wypływać na wierzch znaczy, że są już ugotowane. Ugotowanie pierogi smażymy na oliwie tak żeby lekko się zarumieniły. Tylko ugotowane pierogi nie są tak dobre jak osmażone.
Jeżeli pierogi nieb będą od razu smażone rozkładamy je na desce lub talerzu żeby się nie posklejały.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 03.11.2013 20:56
Super pomysł na wykorzystanie niedocenianej kaszanki.
Christopher 03.11.2013 19:53
Pierogi z kaszą są pyszne.Spróbuj dodać trochę drobnego ,przesmażonego boczku.Jeżeli nie jesteś wege.
Noruas 03.11.2013 18:03
o, z kaszanką! ciekawy pomysl :)
Ania321 03.11.2013 17:29
fajny pomysł, ciekawa jestem jak smakują, trzeba będzie wypróbować :)
halina17 03.11.2013 17:10
Uwielbiam kaszankę to pierogi dla mnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak