Strudel, czyli jabłkowa uczta:)

Strudel, czyli jabłkowa uczta:)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka

    0,5 kg
  • woda

    3/4-1 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
  • Nadzienie:

  • jabłka

    0,6 kg
  • rodzynki

    2 garście
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • masło

    1/4 kostki
  • bułka tarta

    1/2 szklanki
  • cukier

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka do posmarowania
  • Polewa:

  • masło

    2 łyżki
  • miód

    4 łyżki
  • orzechy włoskie

    2 garście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:)
Masło topimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej jajko, sól, rozpuszczone mało i wodę. Zagniatamy ciasto. Konsystencją powinno przypominać ciasto na makaron.
Gotowe odstawiamy.
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 2 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:)
Jabłka obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małe plasterki.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy do niego cynamon, cukier oraz bułkę tartą. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Krok 3 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:)
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą osobno cienko wałkujemy.
Krok 4 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:)
Na rozwałkowany prostokąt nakładamy kolejno: bułkę z masłem, rodzynki i jabłka.
Krok 5 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:)
Dodanie rodzynek
Krok 6 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:)
Dodanie jabłek.
Krok 7 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:)
Ciasto zwijamy jak roladę. Przekładamy na blaszkę.
Krok 8 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:)
Smarujemy rozpuszczonym masłem.
Tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Gotowe strudle pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Po wyjęciu i lekkim przestygnięciu strudle dekorujemy orzechową polewą. Odstawiamy, by polewa przystygła. Podajemy.
Krok 9 - Strudel, czyli jabłkowa uczta:)
Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy miód oraz pokrojone orzechy. Chwilkę razem smażymy (około 3-5 minuty). Gotową polewą dekorujemy ciasto.

Strudel kojarzy mi się z dzieciństwem, gdy robiła go moja mama. Najlepiej smakował mi ze szklanka mleka:).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (42)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

27.01.2017 09:15
Smakowicie kusząca;)

Jolanta40

09.12.2016 10:00
chętnie bym skosztowała

IZABELA29

30.10.2016 14:16
Bardzo apetyczna

pestka

30.10.2016 13:42
pyszny deser

Patrycja33

12.08.2016 23:12
rewelacja wyglada super!

Ada-Gaba

11.05.2016 21:43
Ale pyszności

Grazyna0211

07.05.2016 19:53
smaczny deser

ben-ka

11.12.2015 22:15
Zjadłabym z chęcią.

cukiereczek

03.10.2015 15:42
rewelacyjne ciasto

Tyszak

03.10.2015 11:53
Akurat na teraz :) sezon na jabłka zaczęty :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat