Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Figa bez maku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

figa świeża 1 sztuka
ser pleśniowy typu Roquefort 10 dag
miód 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
sos teryiaki 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Figa bez maku

Kroki postępowania

1
Zrobić sos mieszając miód , ocet balsamiczny , sos Teryiaki i doprawiając go do smaku pieprzem .
Krok 1 - Figa bez maku foto
2
Figę dobrze umyć , osuszyć , odciąć zdrewniały czubeczek i naciąć na krzyż nie docinając do końca tak by dawała się rozłożyć a nie rozpadała .
Krok 2 - Figa bez maku foto
3
Ser pokroić na kawałki .
Podawać układając figę i ser obok siebie , lekko kropiąc sosem . Resztę sosu podać obok tak by polewać nim figę w ilości jaka nam pasuje .
Jest to 1 porcja . Proponuję podawanie każdemu osobnej porcji jako przystawki lub po prostu przekąski.
Krok 3 - Figa bez maku foto
4
Pojawiły się wreszcie świeże figi .Już się cieszę na te wszystkie ,,przegryzajki " .Nie odmówiłam sobie by zaraz nie zrobić w wersji którą najbardziej lubię - z serem pleśniowym - skropioną sosem ostro-kwaśno-słodki.
Krok 4 - Figa bez maku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna__s 03.11.2013 11:01
Uwielbiam figi, a ten przepis jest rewelacyjny.
Ewa104 03.11.2013 10:18
Buniu,pal licho ten mak.Ale za to jaka figa.Wspaniale się prezentuje.
fotoviderek 03.11.2013 09:00
Świetne połączenie :)
marianp20 02.11.2013 23:38
fajne figi
Renataj 02.11.2013 22:54
W takiej wersji /z serem/ jeszcze figi nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak