Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dipopast jajeczny na Wielkanoc

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
majonez gęsty 3 łyżki
jogurt naturalny 2 łyżki
chrzan tarty 2 łyżeczki
sól 1 szczypta do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta do smaku
rzeżucha 4 (posiekana)

Przepis i sposób przygotowania na: Dipopast jajeczny na Wielkanoc

Kroki postępowania

1
Ugotować jajka na twardo
Krok 1 - Dipopast jajeczny na Wielkanoc foto
2
ostudzić i obrać .
Krok 2 - Dipopast jajeczny na Wielkanoc foto
3
Zmiksować w malakserze z majonezem , jogurtem i chrzanem na puszystą masę . Doprawić solą i pieprzem .
Krok 3 - Dipopast jajeczny na Wielkanoc foto
4
Wymieszać z połową pokrojonej rzeżuchy - resztą posypać po wierzchu .

My na Wielkanoc jemy ją kładąc na wędliny ( najlepiej chuda szynka , polędwica surowa ) lub polewając jajka na twardo .
Krok 4 - Dipopast jajeczny na Wielkanoc foto
5
Nie bardzo wiedziałam jak nazwać to co od jakiegoś czasu pojawia się na naszym wielkanocnym stole. Pasta to nie jest , dip też nie . Powstało przez przypadek . Wnuk ucierał jajka z majonezem na farsz do nadziewania roladek szynkowych i wyszło mu trochę za rzadkie i za pikantne . Wyrzucenie nie wchodziło w grę .Ktoś wszedł do kuchni - złapał plasterek polędwicy - chlapnął na niego tym żółtym sosem i poinformował że jest smaczne .I tak już zostało . Robimy bo nie wszyscy lubią sos tatarski .
Krok 5 - Dipopast jajeczny na Wielkanoc foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 03.11.2013 11:42
Ciekawy przepis ;) Na pewno zrobię taką pastę na Wielkanoc ;)
msmariusz 02.11.2013 22:20
ciekawa nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak