Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z jajecznymi pierożkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
rzodkiewka 8 sztuk
koperek 1 pęczek
masło 2 łyżki
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
bulion drobiowy 2 szklanki
sól 1 szczypta
cukier 1 szczypta do smaku
słodka śmietanka 1/2 szklanki
mąka 1/2 szklanki + do podsypywania
jajko 3 sztuki
barszcz czerwony 1 szczypta dla koloru
woda 1/4 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z jajecznymi pierożkami

Kroki postępowania

1
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić. Obrać i rozgnieść jak na pastę .Dodać łyżkę pokrojonego koperku. Doprawić do smaku solą.
Krok 1 - Botwinka z jajecznymi pierożkami foto
2
. Osoloną szczypta soli mąkę zaparzyć wrzątkiem. Wyrobić ciasto . Rozwałkować.
Krok 2 - Botwinka z jajecznymi pierożkami foto
3
Małym kieliszkiem wykrawać krążki i nakładać farsz . Zlepiać pierożki.
Krok 3 - Botwinka z jajecznymi pierożkami foto
4
Gotować na osolonej wodzie minutę od wypłynięcia. Wyjąć łyżka cedzakową. Trzymać przykryte folią aluminiową by nie obeschły i nie ostygły* .
Krok 4 - Botwinka z jajecznymi pierożkami foto
5
Umyć botwinkę.
Krok 5 - Botwinka z jajecznymi pierożkami foto
6
Rzodkiewki utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej . Obciąć korzonki. Resztę usiekać drobno. Pokroić drobno umyty i osuszony koper.
Krok 6 - Botwinka z jajecznymi pierożkami foto
7
Rozpuścić na patelni masło .Wrzucić botwinkę, rzodkiewkę i połowę kopru. Smażyć 5 minut mieszając.
Krok 7 - Botwinka z jajecznymi pierożkami foto
8
Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować 10 minut. Doprawić do smaku przyprawą do zup, cukrem , pieprzem i odrobiną szczyptą barszczu w proszku ** .Dodać śmietankę.
Pierożki jeśli wystygły podgrzać na parze lub w botwince.
Podawać wkładając do każdego talerza ( miseczki ) kilka pierożków i posypując koprem.

* z tej porcji ciasta i farszu wychodzi ok. 20-25 mini pierożków w cienkim cieście
**- można nie używać gotowej zaprawy lub barszczu w proszku a utrzeć kawałek buraka , położyć go na sicie i zanurzyć sito w botwince - zabarwi ją - albo użyć soku z buraków .Ja daję szczyptę barszczu w proszku bo po prostu jest mi tak łatwiej a nie lubię jak botwinka jest szaro-bura
Krok 8 - Botwinka z jajecznymi pierożkami foto
9
Pojawiła się pierwsza botwinka . Ugotowałam najprostszą na bulionie drobiowym który zawsze mam w zapasie ( ale bez przesady jak ktoś użyje bulionu z kostki to świat się nie zawali. Jak to u mnie zwykle bywa - nowe pomysły powstają przez przypadek. Robiłam pastę jajeczną i została mi połowa. Jak się domyślacie wsadzić jej w zupę tak jak ćwiartek jajek nie dało się . Ale czemu nie potraktować botwinki jak barszczu i nie podać jej z pierożkami ? Oczywiście z tym jajecznym farszem. Wyszło - jest smaczne.
Krok 9 - Botwinka z jajecznymi pierożkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 15.05.2016 20:55
o! zaskakująco
Ewa104 03.11.2013 10:20
Wspaniałe połączenie.Uwielbiam botwinkę,ale nigdy nie podawałam jej z pierożkami.Świetnie to razem wygląda.
V_kuchareczka 02.11.2013 21:43
wygląda smakowicie
gibli 02.11.2013 21:29
ciekawy przepis:)
Megg 02.11.2013 21:24
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak